We wtorek 15 sierpnia 2017 roku w Sulejowie przedstawiciel Biura Rekordów miał okazję obserwować próbę ustanowienia nowego Rekordu Polski na największą porcję gulaszu. Zobaczmy, jak przebiegło wydarzenie.
Organizatorami próby byli Best Western Plus Hotel Podklasztorze oraz Restauracja Miód i Wino. Wydarzenie zorganizowano w ramach II Wakacyjnego Maratonu Imprez w Sulejowie. Zabawa rozpoczęła się już w sobotę 12 sierpnia od rodzinnego pikniku motoryzacyjnego, na który zjechali się miłośnicy zabytkowych samochodów i motocykli z całej Polski. W niedzielę na imprezowej scenie swoje umiejętności zaprezentowało 14 wielbicieli muzyki klubowej, uczestników turnieju Protector Dj’s CUP Sulejów 2017. Trzeciego dnia maratonu przyszła kolej na długo oczekiwaną gwiazdę, zespół IRA. Zwieńczeniem długiego weekendu w Sulejowie była natomiast VII Biesiada Rodzinna, podczas której odbyła się próba przygotowania rekordowego gulaszu z dziczyzny.
Według przepisu opracowanego przez Krzysztofa Pawłowskiego i Konrada Skonecznego, w największej porcji gulaszu znalazło się:
- 40 kg dziczyzny
- 5 kg słoniny
- 25 kg grzybów
- 2 kg grzybów suszonych
- 60 kg ziemniaków
- 20 kg marchwi
- 15 kg selera
- 20 kg pietruszki
- 10 pęków naci pietruszki
- 3 kg pora
- 5 kg wegety
- 2 kg soli
- 1 kg pieprzu
- 2 kg sosu myśliwskiego
- 2 kg zasmażki
- 4 kg mąki
- 1 kg majeranku
- 1 kg bulionu grzybowego w paście
- 2 l magi
Zgodnie z wytycznymi, przygotowywanie gulaszu musiało odbyć się tylko w jednym dużym garnku, Łączna objętość potrawy, którą zweryfikował obecny na miejscu przedstawiciel Biura Rekordów wyniosła 1444 litry.