Najdłuższa bagietka

Najdłuższa bagietka

Czasem, gdy jemy bagietkę, nie udaje nam się spałaszować jej w całości. O ile ze zwyczajnym pieczywem jest na to szansa, taki wypiek jak opisany poniżej byłby dla Was sporym wyzwaniem. Oto największa bagietka na świecie!
Jej wypiek zajął pięć godzin, a pracowało nad nią 60 piekarzy pochodzenia włoskiego i francuskiego. Była jedyną w swoim rodzaju ozdobą ogólnoświatowych mediolańskich targów Expo 2015, a wykonano ją zgodnie z oryginalną, francuską recepturą. Przysmak, uznawany za jeden z symboli Francji był wyrabiany przez piekarzy na świeżym powietrzu – niestety, było to utrudnieniem ze względu na niską temperaturę, nie sprzyjającą rośnięciu ciasta, oraz złe warunki atmosferyczne, co spowodowało że trzeba było zawinąć wypiek w plastikową osłonkę, by się nie uszkodził.

Co ciekawe, piekarze pracowali nad nią wyrabiając ciasto z prędkością około dwóch metrów na godzinę (!), a jej ostateczna długość osiągnęła ponad 122 metry, co pozwoliło jej na ustanowienie nowego rekordu Guinnessa. Poprzedni rekord w tej samej kategorii należał do Wietnamczyków, którzy w jednym z centrów handlowych sieci Big C Supercenter stworzyli bagietkę o długości 111 metrów. Wypiekiem nowej rekordowej bagietki zajęli się przedstawiciele firmy Ferrero, głównego producenta Nutelli.

Po zmierzeniu rekordowego wypieku, bagietka została pokrojona, posmarowana kremem orzechowym i wręczona w kawałkach uczestnikom targów Expo 2015, którzy przyglądali się wydarzeniu. W sumie bagietką zajadało się aż 2400 osób.

Bagietka to francuski przysmak, który powstał za czasów Napoleona. Jej kształt zawdzięczamy zmysłowi praktycznemu piekarzy, którzy wykonali lekkie ciasto o kształcie umożliwiającym schowanie jej w kieszeni żołnierzom armii napoleońskiej – jak wiadomo, ze względów bojowych zależało im na tym, by wojacy podczas walk dźwigali ze sobą jak najmniej zbędnych i ciężkich przedmiotów. Prawdziwy bagietkowy boom i stworzenie jej legendy przypada jednak na początek dwudziestego wieku, gdy zabroniono piekarzom otwierania zakładów przed czwartą rano, a bagietka okazała się mniej czasochłonnym ekwiwalentem innych wypieków i została wprowadzona do masowej produkcji.

Pomysł okazał się na tyle dobry, że bułka paryska na stałe wpisała się w menu Francuzów i nawet współcześnie jest ważnym składnikiem ich menu. Mieszkańcy kraju nad Loarą zwykle zajadają się kanapkami z bagietek, moczą je w kawie lub podają je z konfiturami. W cieście bagietkowym najważniejsze jest, by jej wnętrze odróżniało się od wierzchu – jej skorupka musi być dobrze wypieczona i chrupiąca, podczas gdy jej środek ma pozostać blady, jasny, miękki, a także sprężysty – po ściśnięciu palcem miąższ musi wrócić do pierwotnego kształtu. Te kryteria musiały zostać spełnione, by przyznać mediolańskiej bagietce z Nutellą tytuł rekordzistki. Na szczęście, udało się, a wspaniałym wypiekiem delektowali się uczestnicy targów i świadkowie rekordowego pomiaru. Smacznego!

Najdłuższa bagietka - rekord

Najdłuższa bagietka - rekord Guinnessa

Żródło: guinnessworldrecords.com

Największa miska makaronu
Największa miska makaronu
Najdłuższa linia ze stołów
Najdłuższa linia ze stołów

Rekordy, które również Cię zainteresują:

Menu