Największa porcja żuru zarówno w Polsce jak i na świecie powstała dzięki ogromnemu zaangażowaniu gminy Brześć Kujawski. W miejscowości Stary Brześć powstał garnek, który wypełniono aż 3800 litrami tej tradycyjnej polskiej potrawy.
Wydarzenie odbyło się w sobotę 27.06.2015 na Stadionie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu. W centralnej części planu stanął gar o pojemności ponad 5200 litrów. To właśnie w nim przez całą noc trwało gotowanie wody, a następnie dodawanie składników żuru.
Święto Żuru Kujawskiego to impreza powtarzana w gminie Brześć Kujawski co roku. Należy więc mieć nadzieję, że w przyszłych latach ten rekord zostanie poprawiony.
Poprzedni rekord w tej kategorii wynosił 3500 litrów i należał do pana Bogusława Mandla.
Lista składników przedstawiała się naprawdę imponująco:
-
- woda – 1900 litrów
- maślanka – 980 litrów
- zakwas – 400 litrów
- mąka – 75 kg
- sól – 25 kg
- pieprz mielony – 2 kg
- czosnek obrany – 10 kg
- majeranek – 14 kg
- liść laurowy – 2 kg
- ziele angielskie – 2 kg
- śmietana słodka 30% – 40 litrów
- boczek – 100 kg
- kiełbasa biała – 210 kg
- kiełbasa zwyczajna – 210 kg
- cebula kostka – 100 kg
- chrzan – 10 kg
- olej – 20 litrów (do podsmażania)
- cukier – 3 kg
- masło – 600 g