14 maja 2016 w Toruniu odbyło się bicie rekordu w bardzo słodkiej kategorii. Żywe Muzeum Piernika zaprosiło bowiem wszystkich mieszkańców do wspólnego przygotowywania serca z piernika, które miało być największe w Polsce i zapewne także na świecie.
Żywe Muzeum Piernika obchodzi w tym roku jubileusz dziesięciolecia istnienia. Z tej okazji zaproszono do Torunia przedstawicielkę Biura Rekordów, która miała zweryfikować, czy piernikowe serce, przygotowane wspólnie przez mieszkańców i pracowników placówki, spełniło wszystkie wytyczne i może zostać uznane jako Rekord Polski.
Na początek ochotnicy musieli ugnieść kawałek ciasta, następnie je rozwałkować i przekazać do wypieczenia. Po obróbce cieplnej mógł przyjść czas na dekorowanie, zgodnie z własną fantazją.
Wypieczone w ten sposób kawałki piernika maczano następnie w czekoladzie, która służyła jako spoiwo do połączenia z innymi ciasteczkami i do uformowania rekordowego serca. Organizatorzy zapewnili podest o powierzchni 16 metrów kwadratowych, na którym układano rekordowy wzór.
Po zakończeniu układania, przedstawicielka Biura Rekordów przystąpiła do zmierzenia powstałego dzieła. Według jej obliczeń, największe serce z piernika zajęło powierzchnię 12 metrów kwadratowych. Jest to wynik, który nie ma sobie równych, ani w Polce, ani na świecie!