Pomarszczone kanaryjskie ziemniaki – rekord Guinessa

Pomarszczone kanaryjskie ziemniaki - rekord Guinessa

Czy istnieje lepszy sposób na świętowanie Narodowego Dnia Wysp Kanaryjskich niż zajadanie się pysznymi lokalnymi przysmakami, słuchanie muzyki ludowej i wygrzewanie się na złotej plaży?

W ramach uczczenia tak ważnego dla Kanaryjczyków święta, centrum handlowe El Mirador (hiszp. mirador – punkt obserwacyjny) w Las Palmas postanowiło podjąć próbę pobicia rekordu Guinessa na największą ilość pieczonych ziemniaków.

Aby pomieścić aż tyle ziemniaków zbudowano specjalny żelazny kocioł ważący 984 kg i mający 4 metry średnicy.

Ziemniaczane danie o którym mowa to „papas arrugadas” czyli pomarszczone ziemniaki, bardzo często serwowane na Wyspach Kanaryjskich.

Wczesnym rankiem w sobotę 28 maja 2011 roku, czterech szefów kuchni rozpoczęło przygotowywanie potrawy. Do ogromnego kotła wrzucono 1200 kg małych ziemniaków w skórkach, 150 kg soli i wodę. Następnie ziemniaki przykryto białą czystą tkaniną, na którą wyciśnięto sok z kilku limonek. Do gotowania użyto ośmiu palników gazowych. Trzy godziny później danie było gotowe.

Aby pobić rekord Guinessa ziemniaki musiały ważyć więcej niż tonę. Po odsączeniu wody i oficjalnym ważeniu wyniki jasno stwierdzały – 1 tona i 116 kg! Następne ziemniaki rozdano oczekującym widzom razem ze specjalnym ostrym sosem „mojo picon”.

Żródło: guinnessworldrecords.com

Najdłuższy szaszłyk świata
Najdłuższy szaszłyk świata
Najdroższy kebab świata
Najdroższy kebab świata

Rekordy, które również Cię zainteresują:

Menu