17 listopada 2014 roku w Polsce powstała największa mozaika z sushi. Przygotowali ją uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych, przy ulicy Poznańskiej w Warszawie. Ogromne kulinarne dzieło zajmuje powierzchnię 40,78 m² i składa się z 36150 indywidualnych kawałków.
Wydarzenie zorganizowano w ramach oficjalnej wizyty premier Królestwa Norwegii, pani Erny Solberg. Pomysł ustanowienie nowego rekordu w tej kategorii zasugerowała Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza.
Największa mozaika z sushi powstała z:
- 380 kg łososia
- 340 kg ryżu
- 2350 arkuszy wodorostów
- 10 kg wasabi
- 40 l octu ryżowego
- 10 kg majonezu
- 95 kg ogórka zielonego
- 50 kg marchwi
- 5 kg kopru
- 10 kg serka kremowego
- 40 kg cukru
- 4 kg soli
Poprzedni rekord Guinnessa w tej samej kategorii wynosił 20 647 kawałków przyrządzonych z różnych rodzajów owoców morza, w tym głównie: łososia, dorsza, makreli i krewetek. Wszystko zmieściło się na 37 metrach kwadratowych. Na pomysł zorganizowania tego typu wydarzenia wpadła wówczas jedna z sieci sklepów oferujących sushi w Hong Kongu, która pobiciem rekordu Guinnessa świętowała 10. rocznicę działalności.
W miejscowości Jekaterynburg w Rosji, jedna z tamtejszych restauracji podjęła się próby pobicia rekordu Guinnessa na najdłuższy kawałek sushi z ogórkiem. Sushi, które oficjalnie mierzyło dokładnie 2,4 km zrobiono na zamówienie lokalnego centrum handlowego META.
W procesie tworzenia największego kawałka sushi z ogórkiem wzięło udział 60 szefów kuchni, których zadaniem było przyrządzenie ponad 1,5 tony ryżu, 500 kg ogórka, 14 tys. płatów nori i 25 kg sezamu. Nad przygotowaniem rekordowego sushi spędzili aż 15 godzin.