Nie ma co ukrywać, lubimy rekordy, podczas których przygotowywane są nasze ulubione przysmaki. Dlatego Rekord Polski w kategorii „Najdłuższy maraton przygotowywania lodów (indywidualnie)” trafia na naszą subiektywną listę najsmaczniejszych. A kto posiada tytuł rekordzisty?
Aktualny Rekord Polski
Paweł Jafernik, 2024
Aktualnym rekordzistą Polski w kategorii „Najdłuższy maraton przygotowywania lodów (indywidualnie)” jest Paweł Jafernik, właściciel Wytwórni Lodów z Kórnika. Przy maszynie do kręcenia lodów stał dokładnie 24 godziny i 5 minut.
W dniach 25 i 26 maja pod Zamkiem w Kórniku odbył się festyn pod hasłem „Autyzm to nie choroba” z udziałem specjalistów i szkół prowadzących specjalistyczną edukację. W trakcie wydarzenia miała miejsce także akcja charytatywna, podczas której prowadzona była zbiórka na leczenie Ewy. Data – 26 maja – była symboliczna. Ewa jest wszak mamą dwójki dzieci.
Największą atrakcją festynu bez wątpienia były Rekordy Polski. Uczestnicy festynu mieli okazję w dzień i w nocy spróbować lodów rzemieślniczych w nieskończonej liczbie smaków: owocowych, pistacjowych, czekoladowych, kawowych, budyniowych, jogurtowych, o smaku sernika, szarlotki czy o smaku piwa. Łącznie wydano ok. 5 400 porcji lodów. Była to pierwsza taka akcja w skali ogólnopolskiej.
Paweł Jafernik podjął się tego wyzwania, ponieważ, jak sam powiedział, nie boi się szalonych pomysłów. Samodzielnie pracował na maszynie przez całą dobę, z godzinną przerwą na sen.
Warto wspomnieć, że lody od pana Pawła na co dzień są dostępne w dwóch punktach, których jest właścicielem: lodziarni „Perełka” w Kórniku oraz w bistro „Podzamcze” znajdującym się zaraz przy wejściu do zamkowego arboretum.
Właściciel Wytwórni Lodów w Kórniku zapowiedział już, że wraz z przyjaciółmi planuje starać się w przyszłym roku o wpis do Księgi Rekordów Guinnessa.