W grudniu 2010, czekoladowa choinka stworzona przez pana Patricka Rogera z Paryża ustanowiła nowy rekord Guinessa, jako najwyższe drzewko świąteczne z czekolady. Rekordowe 9,75-metrowe dzieło, ważące 4 tony można było oglądać w pracowni artysty w miejscowości Sceaux, leżącej na południe od miasta.
Czekoladowa choinka, zdobywczyni poprzedniego rekordu Guinessa mierzyła 6,7 m. Stworzył ją pan Alain Roby, jako element wystawy w centrum handlowym w Hongkongu.
Tworzenie ogromnej choinki zajęło artyście dokładnie miesiąc i kosztowało go 45 tysięcy dolarów, czyli w przeliczeniu ok. 150 tys. złotych. Głównym składnikiem była oczywiście gorzka czekolada (65% kakao).
Artysta zapowiedział także, że wkrótce największa na świecie czekoladowa choinka zostanie rozebrana, a wszystkie części sprzedane na aukcji dobroczynnej, z której środki przeznaczone zostaną na rozwój badań w dziecinie chorób nerwowo-mięśniowych.
Pan Patrick Roger z Paryża to jeden z najsławniejszych i najbardziej utytułowanych na świecie wytwórców czekolady. Jako artysta łączący doskonały smak z formą, został uznany za godnego reprezentowania Francję na międzynarodowej scenie gastronomicznej i uhonorowany nagrodą w 2000 roku. W kuchni pana Patricka, czy też raczej „laboratorium” można znaleźć próbki jego przepięknych rzeźb, w tym także te w świątecznym klimacie, renifery i Mikołaje.
Skoro mowa o czekoladowych rekordach, przeczytajcie sobie też o największej na świecie tabliczce czekolady.