W Wielkiej Brytanii właśnie dobiega końca „Krajowy Tydzień Kanapek„. To własnie z tej okazji w Manchesterze zgromadziło się aż 607 amatorów drugiego śniadania, aby wspólnie pobić rekord Guinessa na jak najwięcej osób jednocześnie przygotowujących sandwicze.
Bicie rekordu polegało na przygotowywaniu kanapek w tym samym czasie przez jak największą ilość ludzi. Zgromadzeni w Manchesterze ochotnicy mieli do dyspozycji aż 5 minut, jednak jak twierdzą organizatorzy, większość skończyła już po minucie.
Zadaniem uczestników wydarzenia było posmarowanie masłem dwóch kawałków pieczywa, obłożenie ich dowolnie wybranymi składnikami, dodanie majonezu oraz zapakowanie całości do plastikowego pudełka.
„Brytyjczycy kochają sandwicze! Są one istotnym elementem przemysłu krajowego i naszym celem jest sprawienie, aby stały się częścią diety każdego mieszkańca”, komentuje organizator imprezy.
W ubiegłym roku rekord Guinessa w tej samej kategorii pobili nowojorczycy pod wodzą Justina Tucka, zawodowego gracza futbolu amerykańskiego w drużynie New York Giants. Udało im się wówczas wspólnie przygotować aż 254 kanapki w ramach promocji nowego produktu w ofercie restauracji Subway.
Wydarzenie zorganizowano przy okazji wprowadzenia w restauracjach Subway nowej oferty „Sezon na awokado” dzięki której klienci mogą dodać pastę z awokado do każdej zamówionej kanapki.
Zgodnie z wymogami Rekordów Guinnessa, każda kanapka musiała składać się z dwóch kawałków pieczywa, czterech plasterków pieczonego indyka i wołowiny, dwóch plasterków szynki, sera i pomidorów, przynajmniej dwóch liści sałaty oraz pasty z awokado.
Łącznie w kanapkach zużyto:
- 85 kg awokado
- ponad 200 kg różnego rodzaju mięsa
- 300 kg warzyw
Po zakończonym wydarzeniu wszystkie kanapki wraz z niewykorzystanymi składnikami przekazano lokalnemu ośrodkowi pomocy bezdomnym i niedożywionym.