Udało się! Mamy kolejny polski sukces na międzynarodowej arenie rekordów! Dzięki fantastycznym zdolnościom oraz świetnej organizacji wydarzenia, w gminie Iwkowa udało się ustanowić oficjalny rekord Guinnessa na najwięcej pierogów ulepionych w ciągu 1 godziny przez jedną osobę! Dowiedz się kim jest wybitna rekordzistka oraz poznaj historię, która kryje się za tym bardzo apetycznym rekordem świata!
Wyjątkowa próba ustanawiania światowego rekordu Guinnessa na najwięcej pierogów ulepionych w 1 godzinę przez jedną osobę odbyła się 15 września 2019 roku w gminie Iwkowa w województwie małopolskim. Do rekordu przystąpiła zaprawiona w bojach Beata Jasek, która w ostatnim czasie stała się w kraju niemalże pierogową celebrytką i udzieliła już niejednego wywiadu, dotyczącego jej wybitnych umiejętności lepienia pierogów na czas.
Wynik rekordu jest imponujący! W ciągu zaledwie 60 minut Pani Beata ulepiła, ugotowała i przygotowała do wydania aż 1 066 sztuk przepysznych pierogów ze śliwką! Zapewniamy, że żaden z przygotowanych pierogów nie poszedł na marne! Zgodnie z wytycznymi od londyńskiego Guinnessa wszystkie pierogi ze śliwką musiały zostać wydane do konsumpcji i zjedzone przez uczestników wydarzenia. Ach, co to była za uczta!
W tym rekordzie bardzo ważna była logistyka i odpowiednie przygotowanie. Organizatorzy zdali ten egzamin na medal, a w zasadzie to na rekord!
Przed próbą bicia Rekordu Guinnessa została przygotowana scena, na której rozstawiono stoły do lepienia pierogów i elektryczne patelnie wypełnione wodą do ich ugotowania. Na zapleczu przygotowano miejsce, gdzie robiono ciasto i wycinano krążki oraz segregowano śliwki do nadzienia. Gotowe krążki ze śliwką obok umieszczano na deseczkach, wynoszono na scenę i układano na stołach. Ciasto starannie przykrywano bawełnianymi ściereczkami, żeby nie wyschło.
Rekord rozpoczął się sygnałem dźwiękowym, po którym Beata Jasek przystąpiła do nakładania farszu oraz klejenia pierogów. Nadzianie i zaklejenie pierogów zajęło jej około 45 minut. Po tym czasie przystąpiono do gotowania, które trwało około 9-10 min. Następnie wyciągnięto pierogi z patelni za pomocą wcześniej wykonanych koszy, włożonych do patelni przed rozpoczęciem próby i wysypano je do specjalnie przygotowanych pojemników. Do wyjętych pierogów dolano olej, aby się nie skleiły.
Nikt ze zgromadzonych na miejscu uczestników, nie mógł się oprzeć wspaniałemu zapachowi i smakowi lokalnie przygotowanych, tradycyjnych pierogów z nadzieniem śliwkowym z gminy (Śl)iwkowa!
Zobacz koniecznie jak przebiegła próba ustanawiania oficjalnego rekordu Guinnessa w lepieniu pierogów na czas!