Kto z nas nie lubi tradycyjnych, pysznych, polskich pierogów. Jeśli chodzi o nadzienie, to od wyboru do koloru. W menu znajdziemy pierogi z serem, z truskawkami, z mięsem, z kapustą i z grzybami, czy ruskie. Podczas XIII Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi w Ostrzeszowie można było nie tylko skosztować wspaniałych pierogów z farszem z gęsi, ale także uczestniczyć w rekordowej degustacji i ustanowić Rekord Polski.
Cała akcja bicia Rekordu Polski w jedzeniu 15 pierogów z farszem z gęsi na czas odbyła się w ramach trzynastej edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi w miejscowości Ostrzeszów, w województwie Wielkopolskim.
Festiwalowy program obfitował w wiele atrakcji. Było m.in.: degustowanie potraw konkursowych, kiermasz produktów lokalnych i rękodzieła, czy konkurencje biegowe.
Największym zainteresowaniem uczestników Ostrzeszowskiego festiwalu cieszyła się jednak oficjalna próba ustanowienia Rekordu Polski. Bicie rekordu rozpoczęło się około godziny 18.20 na Parkingu przy ul. Kaliskiej.
Tłumaczenie uczestnikom zasad rekordowej próby przebiegło bezproblemowo i bardzo sprawnie. Organizatorzy wyjaśnili, że każdy pieróg został wcześniej zważony i waży dokładnie 20 gramów. Na talerzu każdej z osób biorących udział w rekordzie znalazło się aż 15 takich pierogów, wypełnionych przepysznym farszem z gęsi.
Uczestnicy ochoczo brali udział w biciu rekordu. W ostatniej chwili z udziału w próbie zrezygnował burmistrz – Mariusz Witek, a na jego miejsce wszedł Marcin Hącia. Jak się później okazało, to on skonsumował 15 pierogów z gęsim farszem w najszybszym czasie i ustanowił tym samym nowy Rekord Polski. Było też sporo przyglądających się osób, które kibicowały swoim faworytom (rodzinie i przyjaciołom).
Przed startem, osoby przedstawiały się po kolei i przy wsparciu wodzireja oraz sędziego Biura Rekordów zabierali się za konsumpcję pierogów w rekordowym tempie. Do rywalizacji o tytuł mistrza przystąpili m.in. członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego – Marzena Wodzińska, starosta ostrzeszowski – Lech Janicki oraz kandydaci na burmistrza Ostrzeszowa – Patryk Jędrowiak i Andrzej Manikowski.
Wszyscy uczestnicy spisali się bardzo dobrze, jednak zwycięzca mógł być tylko jeden. Został nim Marcin Hącia, któremu zjedzenie 15 pierogów z farszem z gęsi zajęło dokładnie 1 minutę 36 sekund i 22 setne sekundy. To dopiero osiągnięcie na miarę Rekordu Polski!
Rekordzista pytany o technikę tak szybkiego jedzenia pierogów odpowiada, że najlepiej: „po prostu przegryźć na cztery kęsy i popić wodą, żeby były śliskie bo wtedy lepiej się przełyka. Lepiej by było, gdyby były ciepłe, bo kiedy są chłodne to ciasto jest twardsze i mniej śliskie. Na pewno szybciej przebiegłaby konsumpcja pierogów z serem, które z natury są bardziej płynne.”
Pan Marcin bardzo cieszy się ze swojego sukcesu i zapowiada, że w przyszłości będzie brał udział w podobnych próbach. W najbliższych planach ma konkurs jedzenia zeppelinów, czyli dużych klusek z farszem mięsnym, który odbywa się w Gołdapi.
Po wyłonieniu zwycięzcy Rekordu Polski w jedzeniu 15 pierogów z farszem z gęsi na czas, sędzia Biura Rekordów – Przemysław Szajca wręczył certyfikat rekordziście – Marcionowi Hęci oraz burmistrzowi Miasta i Gminy Ostrzeszów.