Czy można powiedzieć: za dużo tiramisu? Chyba nie! Dlatego w bazie rekordów Guinnessa znalazło się miejsce dla kategorii „Najdłuższe tiramisu”. Poznajcie rekordzistę!
Aktualny rekord Guinnessa
Galbani, 2019
Tytuł rekordzisty w kategorii „Najdłuższe tiramisu” należy do firmy Galbani i jej marki mascarpone Galbani Santa Lucia. Dzięki współpracy z uczniami Szkoły Kucharskiej w Mediolanie pod kierownictwem szefa kuchni Stefano Callegaro, 16 marca 2019 roku w Mediolanie powstało tiramisu mierzące 273,50 metra.

Do stworzenia ogromnego deseru użyto ogromnych ilości składników: 500 kg mascarpone Galbani Santa Lucia, 50 000 biszkoptów, 300 litrów kawy, 65 kg cukru, 60 kg żółtek jaj, 70 kg białek jaj oraz 65 kg gorzkiej czekolady.

Tiramisu zostało przygotowane wcześniej w 977 oddzielnych pojemnikach, a następnie złożone na specjalnie przygotowanych stołach w centrum handlowym City Life Shopping District.

Po ustanowieniu rekordu, tiramisu zostało podzielone na tysiące porcji i rozdane uczestnikom wydarzenia. Dodatkowo, 15 000 porcji zostało przekazanych do szpitala dziecięcego Buzzi w Mediolanie.
Poprzedni rekord Guinnessa
Villesse, 2018
W niedzielę, 11 lutego 2018 roku, w miejscowości Villesse koło miasta Gorizia w Wenecji Euganejskiej (Włochy) ustanowiono rekord Guinnessa na najdłuższe tiramisu. Region ten od dawna rywalizuje z okolicami Treviso, w tym, które z miast jest kolebką najsłynniejszego włoskiego przysmaku.
Rekordowo długie tiramisu mierzyło aż 267 metrów, a pracowało nad nim trzydziestu wykwalifikowanych cukierników. Aby można było dokonać oficjalnego pomiaru, ciasto ustawiono w rzędzie w 420 formach, jedna za drugą, na specjalnie przygotowanych stołach ułożonych w centrum handlowym.
Do upieczenia najdłuższego deseru tiramisu na świecie zużyto 400 kilogramów słodkiego serka mascarpone, 400 kilogramów śmietany, 48 tysięcy sztuk podłużnych biszkoptów, 420 litry kawy, 200 kilogramów cukru, 3 tysiące jajek oraz 47 litrów słodkiego wina marsala. Aby wymogi Guinnessa zostały spełnione, cukiernicy musieli dodatkowo ręcznie przycinać około 10 tysięcy biszkoptów.