Największe tiramisu

Największe tiramisu

Włoscy kucharze odzyskali tytuł rekordzistów Guinnessa. I to w nie byle czym – ich regionalny deser podbija serca smakoszy całego świata. Może i Wam przypadnie do gustu największe tiramisu na świecie?

Największe tiramisu

Od tego rekordu nie tylko cieknie ślinka, ale też może zakręcić się w głowie – to największe tiramisu, jakie kiedykolwiek przygotowano. A jak wygląda przepis na rekord? Trzytonowy deser, stworzony przez włoskich mistrzów, zawiera po 625 kilogramów śmietany i sera mascarpone, 450 kilogramów herbatników savoiardi, 350 kg kremu zabaione, 250 kg cukru, 25 kg bitej śmietany i kakao, a także 750 litrów kawy.

Największe tiramisu - rekord Guinessa

Rekordowe włoskie tiramisu waży dokładnie 3,015 tony (dzięki czemu pobiło poprzedni rekord o przeszło tonę!) i zmieściło się na 250 tacach. Rekord został pobity w mieście Gemona del Friuli w północnych Włoszech. Projekt sponsorowały lokalne cukiernie, a w wykonaniu tiramisu współpracowali ze sobą okoliczni cukiernicy i sklepikarze z kawiarni Despar, Latte Blanc, Caffè Toto i Uova Pascolo, zaś samo wydarzenie zostało zorganizowane przez związek Cons.Erva. Proces tworzenia tego dzieła kulinarnego podziwiało około dwudziestu tysięcy widzów. Ze względu na ogromne gabaryty, tiramisu było ważone przy pomocy żurawia budowlanego. Wiceprezes związku Conserva, Mirko Ricci, twierdzi że jedzący go widzowie opisywali deser jako “najlepszy, jaki jedli w życiu”.

Największe tiramisu

Nad rekordzistą pracował sztab 200 ludzi, w tym 30 kucharzy. Podczas przygotowań do ustanowienia tego rekordu wystąpiły nieoczekiwane trudności – Włosi przygotowali się do pokonania poprzedniego rekordu ustanowionego we Włoszech, w Piove de Sacco, jednak w czasie przygotowań otrzymali informację że rekord został w międzyczasie pobity w królestwie Bahrajnu – małym azjatyckim państwie w Zatoce Perskiej i musieli dołożyć jeszcze więcej starań, by ich deser okazał się największy.

Największe tiramisu - rekord Guinnessa

Tiramisu to deser o korzeniach włoskich, choć w każdym regionie sposób jego przyrządzania wygląda nieco inaczej. Jest to przysmak spożywany głównie w upalne dni i podawany zazwyczaj z kawą espresso. W jego skład wchodzi nasączony likierem Amaretto i kawą espresso biszkopt, na którym znajduje się warstwa kremu. W skład kremu wchodzą cukier, jaja, śmietana i ser mascarpone. Z wierzchu tiramisu posypuje się płatkami gorzkiej czekolady.

Rodowód tego przysmaku jest niejasny i wiele włoskich miast pretenduje do miana jego kolebki – są to między innymi Turyn, Siena, Treviso i Wenecja. Wiąże się z nim również wiele legend, jak chociażby taka, że było przysmakiem weneckich dożów lub posiłkiem włoskich jeńców w niewoli alianckiej na frontach II Wojny Światowej. Nazwę tego przysmaku na polski można przetłumaczyć jako “podnieś mnie na duchu”. Na pewno takie działanie deseru dało się zauważyć u dzielnych Włochów pracujących nad przysmakiem, nawet jeśli go nie skosztowali.

Poprzednie rekordy w największym tiramisu należały do Bahrajnu, Włoch, Francji, Szwajcarii i Niemczech.

Najdłuższe tiramisu

Jak się okazuje, w Księdze Rekordów Guinnessa, wciąż jest jeszcze miejsce na nowe rekordy związane z pysznym włoskim deserem – tiramisu. W niedzielę, 11 lutego 2018 roku, w miejscowości Villesse koło miasta Gorizia w Wenecji Euganejskiej (Włochy) ustanowiono rekord Guinnessa na najdłuższe tiramisu. Region ten od dawna rywalizuje z okolicami Treviso, w tym, które z miast jest kolebką najsłynniejszego włoskiego przysmaku.

Najdłuższe tiramisu

Rekordowo długie tiramisu mierzyło aż 267 metrów, a pracowało nad nim trzydziestu wykwalifikowanych cukierników. Aby można było dokonać oficjalnego pomiaru, ciasto ustawiono w rzędzie w 420 formach, jedna za drugą, na specjalnie przygotowanych stołach ułożonych w centrum handlowym.

Do upieczenia najdłuższego deseru tiramisu na świecie zużyto 400 kilogramów słodkiego serka mascarpone, 400 kilogramów śmietany, 48 tysięcy sztuk podłużnych biszkoptów, 420 litry kawy, 200 kilogramów cukru, 3 tysiące jajek oraz 47 litrów słodkiego wina marsala. Aby wymogi Guinnessa zostały spełnione, cukiernicy musieli dodatkowo ręcznie przycinać około 10 tysięcy biszkoptów.

Żródło: guinnessworldrecords.com

Fish & Chips
Największa porcja Fish & Chips
Walentynki
Rekordy Guinnessa na Walentynki

Rekordy, które również Cię zainteresują:

Menu