Najdroższy kebab świata

2011, Żywność

Najdroższy kebab świataWielkiej Brytanii londyński szef kuchni i zarazem gwiazda kulinarnego kanału telewizyjnego, Andy Bates, znany również jako „Ciasteczkowy Człowiek” pobił rekord świata przygotowując najdroższego kebaba.

Do stworzenia rekordowego kebaba Andy użył prawdziwie wykwintnych składników: fioletowych pomidorów, pomidorów w typie Coeur de Boeuf (duże, w kształcie bawolego serca) oraz mięsa z bardzo młodej jagnięciny.

„Dobranie wszystkich składników zajęło mi sporo czasu. Musiałem mieć pewność, że będą one najdroższe i najbardziej wykwintne. Sprawiało mi to jednak dużo radości”, powiedział Andy.

Najdroższy kebab świata słusznie zasługuje na swoje miano. Przy tym jest naprawdę przepyszny. Do dekoracji użyto miętowo-jogurtowego sosu z dodatkiem super-luksusowego szampana Krug aby nadał mu bąbelkową konsystencję.

Kosztowny kebab jest podawany na srebrnej tacy w Stockwell we wschodnim Londynie.

Oto wszystkie składniki najdroższego kebaba świata:

  • Łopatka z młodej jagnięciny – 378 zł
  • Pomidory w kształcie bawolego serca – 90 zł
  • Sałatka z sałaty i rzeżuchy – 63 zł
  • Papryczki chili – 159 zł
  • Ser feta z beczki – 244 zł
  • Naturalna oliwa z oliwek – 123 zł
  • Fioletowe pomidory – 71 zł
  • Jadalne płatki platyny – 548 zł
  • Szafran – 759 zł
  • Szampan Krug – 880 zł
  • Inne składniki (czosnek, cytryna, salsa, mięta, ogórek, jogurt) – 178 zł

Razem prawie 3 500 zł!

Pomarszczone kanaryjskie ziemniaki – rekord Guinessa
Najdłuższa kanapka świata

Rekordy, które również Cię zainteresują:

Menu