W Wielkiej Brytanii londyński szef kuchni i zarazem gwiazda kulinarnego kanału telewizyjnego, Andy Bates, znany również jako „Ciasteczkowy Człowiek” pobił rekord świata przygotowując najdroższego kebaba.
Do stworzenia rekordowego kebaba Andy użył prawdziwie wykwintnych składników: fioletowych pomidorów, pomidorów w typie Coeur de Boeuf (duże, w kształcie bawolego serca) oraz mięsa z bardzo młodej jagnięciny.
„Dobranie wszystkich składników zajęło mi sporo czasu. Musiałem mieć pewność, że będą one najdroższe i najbardziej wykwintne. Sprawiało mi to jednak dużo radości”, powiedział Andy.
Najdroższy kebab świata słusznie zasługuje na swoje miano. Przy tym jest naprawdę przepyszny. Do dekoracji użyto miętowo-jogurtowego sosu z dodatkiem super-luksusowego szampana Krug aby nadał mu bąbelkową konsystencję.
Kosztowny kebab jest podawany na srebrnej tacy w Stockwell we wschodnim Londynie.
Oto wszystkie składniki najdroższego kebaba świata:
- Łopatka z młodej jagnięciny – 378 zł
- Pomidory w kształcie bawolego serca – 90 zł
- Sałatka z sałaty i rzeżuchy – 63 zł
- Papryczki chili – 159 zł
- Ser feta z beczki – 244 zł
- Naturalna oliwa z oliwek – 123 zł
- Fioletowe pomidory – 71 zł
- Jadalne płatki platyny – 548 zł
- Szafran – 759 zł
- Szampan Krug – 880 zł
- Inne składniki (czosnek, cytryna, salsa, mięta, ogórek, jogurt) – 178 zł
Razem prawie 3 500 zł!