pixel

Największa porcja pieczonych ziemniaków – Rekord Guinnessa

Rekord Guinnessa pieczone ziemniaki

Aktualny rekord Guinnessa

Rekord Guinnessa na największą porcję pieczonych ziemniaków został pobity przez Comite Organizador de Fegasur w dzielnicy JuliacaPeru.

Wydarzenie miało miejsce 9 czerwca 2012 roku w dzielnicy Juliaca w prowincji San Román. Do pobicia rekordu użyto 1716 kilogramów ziemniaków odmiany papa canchán.

rekord Guinnessa huatiada
Fot. https://diariocorreo.pe/

Co roku w Peru w miesiącach zbiorów ziemniaków, czyli w kwietniu, maju i czerwcu praktykuje się huatiade. Jest to pieczenie świeżo zebranych ziemniaków we własnoręcznie zbudowanych piecach. Piec taki jest zbudowany z „kurpas”, czyli kawałków ziemi, które powstają po porze deszczowej.

Najpierw poszukuje się suchego lądu, wykopuje się dołek, a każdy wykopany kawałek ziemi układa się jeden na drugim w kształcie kopuły. W dolnej części zostawia się miejsce na umieszczenie drewna opałowego oraz liści i łodyg z poprzednich zbiorów. Kiedy kurpy mają czerwonawy kolor, piec jest gotowy do przygotowania ziemniaków.

„Praca włożona w stworzenie największej huatiady na świecie wcale nie była łatwa. Budowa 4-metrowego pieca wymagała 4 dni żmudnej pracy, musiał być on ogrzewany przez 8 godzin przy użyciu pół tony drewna opałowego.” – mówi Gabriel Paredes Hancco, który kierował przygotowaniem tego dania.

Po zważeniu ziemniaków i poświadczeniu, że bulwy zostały ugotowane w idealnym stopniu, sędzia podczas ceremonii wręczył certyfikat oznajmiający, że w Juliaca powstała największa porcja pieczonych ziemniaków na świecie.

Poprzedni rekord Guinnessa

Czy istnieje lepszy sposób na świętowanie Narodowego Dnia Wysp Kanaryjskich niż zajadanie się pysznymi lokalnymi przysmakami, słuchanie muzyki ludowej i wygrzewanie się na złotej plaży?

W ramach uczczenia tak ważnego dla Kanaryjczyków święta, centrum handlowe El Mirador (hiszp. mirador – punkt obserwacyjny) w Las Palmas postanowiło podjąć próbę pobicia rekordu Guinessa na największą ilość pieczonych ziemniaków.

Pomarszczone kanaryjskie ziemniaki - rekord Guinessa

Aby pomieścić aż tyle ziemniaków zbudowano specjalny żelazny kocioł ważący 984 kg i mający 4 metry średnicy.

Ziemniaczane danie o którym mowa to „papas arrugadas” czyli pomarszczone ziemniaki, bardzo często serwowane na Wyspach Kanaryjskich.

Wczesnym rankiem w sobotę 28 maja 2011 roku, czterech szefów kuchni rozpoczęło przygotowywanie potrawy. Do ogromnego kotła wrzucono 1200 kg małych ziemniaków w skórkach, 150 kg soli i wodę. Następnie ziemniaki przykryto białą czystą tkaniną, na którą wyciśnięto sok z kilku limonek. Do gotowania użyto ośmiu palników gazowych. Trzy godziny później danie było gotowe.

Aby pobić rekord Guinessa ziemniaki musiały ważyć więcej niż tonę. Po odsączeniu wody i oficjalnym ważeniu wyniki jasno stwierdzały – 1 tona i 116 kg! Następne ziemniaki rozdano oczekującym widzom razem ze specjalnym ostrym sosem „mojo picon”.

Polskie rekordy Guinnessa - Grafika
Najdłuższy szaszłyk – Rekord Guinnessa
Najdroższy kebab świata

Rekordy, które również Cię zainteresują: