Spis treści
Aktualny rekord Guinnessa
Rekord Guinnessa na największą porcję pieczonych ziemniaków został pobity przez Comite Organizador de Fegasur w dzielnicy Juliaca w Peru.
Wydarzenie miało miejsce 9 czerwca 2012 roku w dzielnicy Juliaca w prowincji San Román. Do pobicia rekordu użyto 1716 kilogramów ziemniaków odmiany papa canchán.
Co roku w Peru w miesiącach zbiorów ziemniaków, czyli w kwietniu, maju i czerwcu praktykuje się huatiade. Jest to pieczenie świeżo zebranych ziemniaków we własnoręcznie zbudowanych piecach. Piec taki jest zbudowany z „kurpas”, czyli kawałków ziemi, które powstają po porze deszczowej.
Najpierw poszukuje się suchego lądu, wykopuje się dołek, a każdy wykopany kawałek ziemi układa się jeden na drugim w kształcie kopuły. W dolnej części zostawia się miejsce na umieszczenie drewna opałowego oraz liści i łodyg z poprzednich zbiorów. Kiedy kurpy mają czerwonawy kolor, piec jest gotowy do przygotowania ziemniaków.
Po zważeniu ziemniaków i poświadczeniu, że bulwy zostały ugotowane w idealnym stopniu, sędzia podczas ceremonii wręczył certyfikat oznajmiający, że w Juliaca powstała największa porcja pieczonych ziemniaków na świecie.
Poprzedni rekord Guinnessa
Czy istnieje lepszy sposób na świętowanie Narodowego Dnia Wysp Kanaryjskich niż zajadanie się pysznymi lokalnymi przysmakami, słuchanie muzyki ludowej i wygrzewanie się na złotej plaży?
W ramach uczczenia tak ważnego dla Kanaryjczyków święta, centrum handlowe El Mirador (hiszp. mirador – punkt obserwacyjny) w Las Palmas postanowiło podjąć próbę pobicia rekordu Guinessa na największą ilość pieczonych ziemniaków.
Aby pomieścić aż tyle ziemniaków zbudowano specjalny żelazny kocioł ważący 984 kg i mający 4 metry średnicy.
Ziemniaczane danie o którym mowa to „papas arrugadas” czyli pomarszczone ziemniaki, bardzo często serwowane na Wyspach Kanaryjskich.
Wczesnym rankiem w sobotę 28 maja 2011 roku, czterech szefów kuchni rozpoczęło przygotowywanie potrawy. Do ogromnego kotła wrzucono 1200 kg małych ziemniaków w skórkach, 150 kg soli i wodę. Następnie ziemniaki przykryto białą czystą tkaniną, na którą wyciśnięto sok z kilku limonek. Do gotowania użyto ośmiu palników gazowych. Trzy godziny później danie było gotowe.
Aby pobić rekord Guinessa ziemniaki musiały ważyć więcej niż tonę. Po odsączeniu wody i oficjalnym ważeniu wyniki jasno stwierdzały – 1 tona i 116 kg! Następne ziemniaki rozdano oczekującym widzom razem ze specjalnym ostrym sosem „mojo picon”.