20 października 2010 właściciele meksykańskiej restauracji Ricardo’s w Las Vegas w Stanach Zjednoczonych pobili utrzymujący się od prawie 10 lat rekord Guinessa na największego drinka na świecie. Powodem podjęcia tak śmiałej próby było huczne uczczenie 30-tej rocznicy ich obecności na rynku.
Przygotowanie rekordowego drinka nie było łatwe. Najpierw oczywiście trzeba było znaleźć odpowiednie naczynie, które pomieści aż tyle litrów margarity. Rozwiązaniem okazał się ogromny baniak o wymiarach 4,5 m wysokości oraz 3 m średnicy. Aby przypominał kieliszek, z zewnątrz oklejono go specjalną folią.
Drugim krokiem było dobranie wszystkich składników. Zużyto do tego:
– 4 600 litrów tequili,
– 2 839 litrów sweet & sour mix (mieszanka soku cytrynowego z cukrem),
– 1 500 litrów likieru pomarańczowego,
– 710 litrów soku z limonki,
– 18 927 litrów wody źródlanej (aby zneutralizować mocny posmak tequili)
– 9 kilogramów soli.
Po dokładnym zmierzeniu pojemności ogromnego kieliszka oficjalny juror Guinessa ogłosił wynik: 28 871 litrów!