Rekord Guinessa w wykonaniu największego stroopwafla na świecie należy do Holandii. 1 lipca mistrzowie cukiernictwa zgromadzili się w miejscowości Gouda, aby wspólnie przygotować legendarny holenderski przysmak. Zgodnie z opowieściami to właśnie w Goudzie w roku 1784 miała powstać pierwsza sztuka tego smakołyku. Stroopwafel to rodzaj ciastek, składających się z dwóch okrągłych waflopodobnych warstw oraz nadzienia z syropu, brązowego cukru i masła.
Największy stroopwafel powstał według oryginalnego holenderskiego przepisu sprzed ponad 200 lat z 40 kilogramów ciasta oraz 20 litrów syropu. Jego średnica wynosiła aż 247 centymetrów. Zgodnie z wymogami, rekordowe ciasto musiało być wierną kopią standardowego stroopwafla. Po oficjalnym potwierdzeniu wymiarów oraz przyznaniu rekordu, największy stroopwafel został rozkrojony i rozdany publiczności, która od samego rana tłumnie przybywała na wydarzenie.