Kto z nas nie zna smaku zupy pomidorowej… Od pokoleń gotowana jest w naszych domach, czy to z makaronem, czy to z ryżem i od dawna składa się na tradycyjny obiad kuchni polskiej. Z założenia, że zupa pomidorowa to podstawowe danie w każdym szanującym się domu wychodzi także pan Krzysztof Górski, kucharz z Teatru Kulinarnego z Łodzi.
Niedziela w Dwikozach, w województwie świętokrzyskim zapowiadała się naprawdę wspaniale. A wszystko to za sprawą mającej się tam odbyć próby bicia rekordu Guinnessa na jak największy garnek zupy pomidorowej.
Gotowanie zupy trwało wiele godzin. Do jej przyrządzenia zużyto:
- 250 kg koncentratu pomidorowego
- 100 kg mięsa drobiowego
- 80 kg wieprzowiny
- 160 kg włoszczyzny
- 3,5 tysiąca litrów wody
Efekt końcowy przeszedł oczekiwania wszystkich! Największy garnek zupy pomidorowej miał dokładnie 3680 litrów.
Co ciekawe, poprzedni rekord w tej samej kategorii również należał do pana Krzysztofa Górskiego, który w 2002 roku ugotował w Wiśle 3,5 tysiąca litrów gorącego wywaru.