
V. Festiwal Tradycji i Kultury Garwolina
Z przyjemnością informujemy, że Rekord Polski na największą bezę został pobity! Relację z wydarzenia można znaleźć tutaj: Największa beza – tort bezowy.
To już piąta – jubileuszowa edycja Festiwalu Tradycji i Kultury Garwolina. Ulica Senatorska w Garwolinie ponownie będzie tętnić życiem! Festiwal, który już na stałe wpisał się w kalendarium imprez w Garwolinie, ma na celu pielęgnowanie tradycji i pokazanie dużej różnorodności lokalnego dziedzictwa kulturowego.
W ramach wydarzenia, załoga Hotelu i Restauracji Sulbin zmierzy się z kolejną próbą pobicia kulinarnego Rekordu Polski. Po sukcesie związanym z przygotowaniem najdłuższego pasztecika w 2017 roku i największego pieroga w 2016 roku, teraz nadeszła kolej na największy tort bezowy.
Aby rekord został oficjalnie uznany przez Biuro Rekordów rekordowy tort bezowy musi ważyć między 150, a 200 kilogramów. Do jego przygotowania należy użyć między innymi białek jaj kurzych i cukru oraz masy kremowej lub owoców. W procesie pieczenia rekordowego tortu może uczestniczyć dowolna liczba osób.
Szef Kuchni Restauracji Sulbin – Marek Rybacki informuje, że rekordowa beza będzie w formie tortu z owocami o średnicy 2 metrów. Tort będzie rósł warstwowo w górę, a jego docelowa waga ma wynosić około 150 kg.
Jubileuszowa, V. edycja festiwalu zbiega się w czasie z setną rocznicą założenia Liceum Ogólnokształcącego im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Garwolinie, a więc powodów do świętowania będzie jeszcze więcej. W programie wydarzenia przewidziano wiele różnych atrakcji. Wśród nich między innymi: możliwość przeniesienia się w dawne czasy, degustacja tradycyjnych polskich potraw (w tym: rekordowego tortu), przegląd archiwalnych zdjęć oraz dużo dobrej muzyki.
Tegoroczna edycja Festiwalu Tradycji i Kultury Garwolina odbędzie się w niedzielę 20 maja. Początek imprezy przewidziano na godzinę 15:00. Szczegółowy harmonogram i rozpiskę godzinową zamieścimy już wkrótce.
Wszystkie osoby, które 20 maja zgromadzą się na ul. Senatorskiej będą mogły uczestniczyć w darmowej degustacji rekordowego tortu bezowego.
Zapowiada się naprawdę pysznie!