Kto z nas nie skusiłby się na kawałek pysznego, słodkiego tortu bezowego? A co dopiero rekordowo dużego tortu? Sami zobaczcie jak wyglądał, smakował i z czego powstał największy tort bezowy w kraju, który trafił do Księgi Rekordów Polski!
W ramach jubileuszowej, piątej edycji Festiwalu Tradycji i Kultury Garwolina, który odbył się 20 maja 2018, udało się ustanowić bardzo słodki i bardzo smaczny Rekord Polski na największą bezę! Ogromny tort bezowy, który powstał dzięki zaangażowaniu cukierników z Hotel & Restauracja Sulbin *** miał 190 cm średnicy i 21 cm wysokości, a jego całkowita waga wynosiła aż 231 kg.
Do przygotowania największej bezy wykorzystano: 600 białek, 48 kg cukru i 120 gramów (1 szklanka) soli. Sama beza bez kremu i owoców ważyła około 28 kg! Krem składał się ze 100 kg sera, 7 kg cukru pudru, 1,5 kg cukru waniliowego i 20 l śmietany oraz 127 kg owoców, w tym m.in.: ananasów, arbuzów, gruszek, winogron i kiwi. Łącznie, na rekordowy tort bezowy zużyto 102 blaty bezowe o wymiarach 29 cm x 48 cm. Na każdą warstwę wykorzystano około 25 blatów bezowych.
Blaty bezowe ze względu na długi, około 4-godzinny czas suszenia każdej tury zostały przygotowane odpowiednio wcześniej. Prace na ul. Senatorskiej trwały od godziny 14.00. Wówczas uczniowie rozpoczęli obieranie i krojenie owoców. Wyrabianie kremu pod nadzorem Szefa kuchni Hotelu „Sulbin”rozpoczęto o godzinie 16.00. Około godziny 16.30 rozpoczęło się składanie tortu, które potrwało ponad godzinę. Wielki finał odbył się tuż przed godziną 18.00. Dokonywaniu pomiarów tortu towarzyszył dyrektor CSiK – Jarosław Kargol, który był mężem zaufania w sprawie ustanawiania Rekordu Polski. Po sprawdzeniu pomiarów dyrektor Kargol przy użyciu ułańskiej szabli rozpoczął krojenie jubileuszowego, rekordowego tortu bezowego. Mieszkańcom Garwolina wydano łącznie ponad 1400 porcji deseru!
Festiwal Tradycji i Kultury Garwolina to cykliczna impreza plenerowa, odbywająca się na garwolińskiej „starówce” której celem jest integracja mieszkańców powiatu poprzez obrazowanie kultury i tradycji ziemi garwolińskiej. Inspiracją do przygotowania największego w Polsce tortu bezowego była 5. jubileuszowa edycja festiwalu. W ten sposób organizatorzy chcieli uczcić tak wyjątkowe wydarzenie.
Koniecznie zobaczcie jak przebiegało mierzenie i ważenie rekordowego tortu bezowego, który powstał w Garwolinie: https://imgcdn.egarwolin.pl/mobile/actions/amp-movie/447158
Warto wspomnieć, że stworzenie rekordowo dużego tortu bezowego nie jest jedynym spektakularnym osiągnięciem załogi Hotelu i Restauracji Sulbin. W poprzednich latach zdolnym kucharzom udało się również przygotować najdłuższego pasztecika i największego pieroga.