Cukiernicy ze Szwajcarii przygotowali kulinarne dzieło sztuki – najdłuższą napoleonkę na świecie! Mistrzowie kuchni z całego kraju zjechali się do Genewy, aby pod wodzą sławnego kucharza Gilesa Desplanchesa pobić jeden z najstarszych rekordów Guinessa.
Szwajcarom udało się pokonać poprzedni rekord w tej samej dziedzinie – Belgów, którzy swój wynik uzyskali aż 17 lat temu!
Zabiegi do wielkiej imprezy rozpoczęto już rok temu. Organizator całego przedsięwzięcia, pan Gilles Desplanches spędził ponad tysiąc godzin na przygotowaniu poszczególnych części ciastka, na które składało się 3,6 km biszkoptu przełożonego warstwami kremu z mlecznej i gorzkiej czekolady oraz polanego czerwonym lukrem. Zużyto przy tym aż 875 litrów wody, 800 kg mąki i 400 kg czekolady.
„Aby stworzyć napoleonkę z trzema warstwami, mierzącą 1221 metrów, musieliśmy upiec aż 3,6 km biszkoptu. To naprawdę masa roboty!”, wypowiada się koordynator wydarzenia.
Dochód z imprezy przekazany zostanie lokalnej fundacji pomagającej kobietom z rakiem piersi.