W niedzielę 30 sierpnia 2015 opolski rynek był świadkiem historycznego wydarzenia. To właśnie tam ustanowiono nowy rekord Polski w kategorii „najdłuższy kołocz śląski„.
Kołocz śląski to pyszne ciasto, którym zajadają się nawet największe niejadki. Pomimo, że tradycja jego pieczenia sięga odległych czasów, składniki pozostają te same. Kołocz śląski występuje w kilku tradycyjnych odmianach: z nadzieniem serowym, jabłkowym lub makowym. Od powszechnie znanego kołacza odróżnia go kształt – prostokątny zamiast okrągłego.
Zgodnie z wytycznymi, w celu utworzenia najdłuższej linii, kawałki kołocza w Opolu musiały ściśle do siebie przylegać i mieścić się w określonych wymiarach. Obecny na wydarzeniu przedstawiciel Biura Rekordów dokładnie sprawdził, czy ciasto spełnia wszystkie wymogi, a następnie zmierzył jego długość. Po odczytaniu wyniku 143,37 m, sędzia z dumą ogłosił nowy rekord i wręczył certyfikat.
Organizatorem imprezy, którą poprowadziło Radio Doxa, było Stowarzyszenie Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego, czyli opolskich cukierników odpowiedzialnych za wspólne opracowanie jednolitej receptury ciasta.