W piątek 31 lipca 2015 przedstawiciel Biura Rekordów wybrał się w podróż do Nowej Soli, aby obserwować odbywającą się tam próbę ustanowienia nowego rekordu Polski. Zadaniem, z którym mieli zmierzyć się pracownicy fabryki AB Foods Polska Sp. z o.o. było grupowe przyrządzanie sushi.
Największa lekcja robienia sushi to nowa kategoria, w której nikt nie ustanowił jeszcze rekordu. Przed przyszłymi konkurentami AB Foods Polska, którzy będą chcieli zmierzyć się z nimi w tej konkurencji poprzeczkę postawiono dość wysoko. W wydarzeniu, które odbyło się na terenie fabryki udział wzięło aż 205 osób.
Sędzia Biura Rekordów, pan Krzysztof Masłowski, już od samego rana pilnie nadzorował całe wydarzenie i nie stwierdził naruszenia wytycznych, które wymagały od uczestników posługiwania się odpowiednim sprzętem do robienia sushi i zmieszczenia się w regulaminowym czasie 90 minut.
Wydarzenie w Nowej Soli zorganizowano w ramach corocznego celebrowania Dnia Bezpieczeństwa. Motywem przewodnik imprezy była wspólna praca w grupie, pozwalająca osiągnąć nieuchwytne i pozornie nierealne cele.