W niedzielę 27 września 2015 w Krapkowicach ustanowiono nowy rekord Polski w kategorii „największa porcja zupy dyniowej”. Wydarzenie odbyło się z okazji Festiwalu Dyni w Sercu Opolszczyzny, a organizatorem był Powiat Krapkowicki.
Na placu za Starostwem Powiatowym w Krapkowicach stanął ogromny kocioł, do którego już od siódmej rano wrzucano cebulę, a następnie także inne składniki, między innymi przyprawy, kolendrę i prażone pestki. Zgodnie z wymogami, w zupie (co nie było dla nikogo zaskoczeniem) musiał znaleźć się też wywar z warzyw oraz obowiązkowo bohaterka tego rekordu – dynia.
Największą zupę dyniową pomógł ugotować obecny na wydarzeniu prezenter telewizyjny, Kevin Aiston. Trzystukilową dynię, z której powstało danie wyhodował natomiast pan Jan Styra. Czas gotowania wyniósł 6,5 godzin.
Objętość zupy po przyrządzeniu zmierzył obecny na wydarzeniu oficjalny przedstawiciel Biura Rekordów. Wynik osiągnięty w Krapkowicach to 530 litrów! Do przygotowania potrawy wykorzystano:
- dynię – 300 kg
- włoszczyznę mrożoną paski – 60 kg
- cebulę obraną – 40 kg, śmietanę – 15 l
- pieprz czarny – 0,7 kg
- przyprawę typu vegeta – 7 kg
- olej rzepakowy – 8 l
- masło – 5 kg
- pestki z dyni – 15 kg
- natki pietruszki – 50 pęczków
Podczas Festiwalu Dyni zaprezentowano także największe warzywa w Polsce. Ich waga wahała się od 120 kg do niemalże 650 kg! Rekordzistka, pieszczotliwie zwana Adelajdą ważyła 648,2 kg. Do zważenia gigantów potrzebny był dźwig widłowy.