Zupa dyniowa – rekord Polski

Zupa dyniowa - rekordW niedzielę 27 września 2015 w Krapkowicach ustanowiono nowy rekord Polski w kategorii “największa porcja zupy dyniowej”. Wydarzenie odbyło się z okazji Festiwalu Dyni w Sercu Opolszczyzny, a organizatorem był Powiat Krapkowicki.

Na placu za Starostwem Powiatowym w Krapkowicach stanął ogromny kocioł, do którego już od siódmej rano wrzucano cebulę, a następnie także inne składniki, między innymi przyprawy, kolendrę i prażone pestki. Zgodnie z wymogami, w zupie (co nie było dla nikogo zaskoczeniem) musiał znaleźć się też wywar z warzyw oraz obowiązkowo bohaterka tego rekordu – dynia.

Największą zupę dyniową pomógł ugotować obecny na wydarzeniu prezenter telewizyjny, Kevin Aiston. Trzystukilową dynię, z której powstało danie wyhodował natomiast pan Jan Styra. Czas gotowania wyniósł 6,5 godzin.

Objętość zupy po przyrządzeniu zmierzył obecny na wydarzeniu oficjalny przedstawiciel Biura Rekordów. Wynik osiągnięty w Krapkowicach to 530 litrów! Do przygotowania potrawy wykorzystano:

  • dynię – 300 kg
  • włoszczyznę mrożoną paski – 60 kg
  • cebulę obraną – 40 kg, śmietanę – 15 l
  • pieprz czarny – 0,7 kg
  • przyprawę typu vegeta – 7 kg
  • olej rzepakowy – 8 l
  • masło – 5 kg
  • pestki z dyni – 15 kg
  • natki pietruszki – 50 pęczków

Podczas Festiwalu Dyni zaprezentowano także największe warzywa w Polsce. Ich waga wahała się od 120 kg do niemalże 650 kg! Rekordzistka, pieszczotliwie zwana Adelajdą ważyła 648,2 kg. Do zważenia gigantów potrzebny był dźwig widłowy.

Zupa dyniowa - rekord Polski

Największa zupa dyniowa - rekord

Największa zupa dyniowa - rekord Polski

Wleń - świeczki
Największa wystawa świeczek – rekord Polski
Günter Grass - rekord Polski
Czytanie Güntera Grassa – rekord Polski

Rekordy, które również Cię zainteresują:

Menu