2 lutego w mieście Agrigento na Sycylii, w sercu Doliny Świątyń ponad 200 szefów kuchni zebrało się aby pobić rekord Guinessa w kategorii najdłuższego nugatu świata – 660 metrów. Wydarzenie organizowane było przez hotel Villa Athena, w ramach dorocznego festiwalu w Agrigento, który od zawsze gromadzi setki ludzi.
Wszystkie składniki gigantycznego nugatu zostały przygotowane już wcześniej, w nocy. Użyto w tym celu 1000 kg cukru i ponad 1500 kg migdałów. Dotychczasowy rekord w tej samej kategorii wynosił 408,61 metra.
Rekordowy nugat wystawiono na bardzo długim stole, rozstawionym pomiędzy dwiema legendarnymi świątyniami, wzdłuż drogi prowadzącej do pięknej Świątyni Serca.
O godz. 14 nugat był prawie gotowy. Widzowie zgromadzili się bardzo ciasno, chcąc obejrzeć ostatnie 60 metrów przygotowań, i jeszcze ciaśniej aby w końcu po ogłoszeniu wyników, móc go oficjalnie zjeść ;)