W Szanghaju, w ramach akcji organizowanej przez tamtejszy hotel Pudong Shangri-La, mającej na celu zbiórkę pieniędzy dla dzieci chorych na raka, 80 szefów kuchni połączyło swoje siły i stworzyło najdłuższy na świecie kawałek tradycyjnego brytyjskiego ciasta świątecznego.
Poprzedni rekord Guinessa w tej samej kategorii należał do tortu mierzącego 207,8 m, którego twórcami byli czterej cukiernicy z Francji.
Pierwsza faza przygotowania ciasta zajęła kilka dni. W najważniejszym, ostatnim dniu, do akcji wkroczyli nie tylko szefowie kuchni ale także ich pomocnicy w liczbie 150. Pracując przez 24 godziny bez przerwy, udało im się stworzyć tort mierzący 1 km 68 m. Umieszczono go na 156 stołach w hotelowym hallu.
Do przyrządzenia najdłuższego świątecznego ciasta na świecie zużyto 904 jaja, 1 045 kg mąki, 209 kg cukru trzcinowego, 633 litry śmietany, 401 kg gorzkiej czekolady i 34 kg wanilii.
„Najpierw przygotowujemy biszkopt i czekając aż ostygnie ubijamy śmietanę i dodajemy do niej wanilię. Kiedy wszystko jest gotowe całość zawijamy i polewamy czekoladową polewą stworzoną według naszego sekretnego przepisu”, tłumaczy jeden z szefów kuchni.
Kiedy tort był gotowy, natychmiast po oficjalnym zmierzeniu pokrojono go na kawałki i sprzedano. Dochód ze sprzedaży przeznaczony będzie na sfinansowanie chemioterapii dla dzieci chorych na raka.