Najwięcej cappuccino zaparzonych w godzinę

Najwięcej cappuccino zaparzonych w godzinę

Znany producent kawy – firma J.J. Darboven – jest organizatorem cyklicznej imprezy pod nazwą “Kawowy Rekord Świata”. Począwszy od 2007 roku, co dwa lata, na Placu Kuracyjnym przed sopockim molo odbywają się zmagania, których celem jest zaparzenie jak największej ilości aromatycznego cappuccino w 5 godzin.

W 2015 roku postanowiono postawić sobie poprzeczkę jeszcze wyżej! Chęć ustanowienia rekordu została zgłoszona do biura Guinness World Records w Londynie. W wyniku konsultacji ustalono nową nazwę kategorii, która z jednej strony nie kolidowała z założeniami projektowymi J.J. Darboven, a z drugiej była możliwa do zaakceptowania przez Guinnessa. Dokładnie 29. sierpnia przystąpiono do próby ustanowienia rekordu w kategorii: “Najwięcej cappuccino zaparzonych w godzinę (drużynowo)”.

Według wytycznych Guinnessa zespół miał się składać z dziesięciu osób, a kawę można było przyrządzić na dowolnej ilości ekspresów, które jednak musiały być dostępne w regularnej sprzedaży. Guinness zastrzegł sobie również, że cała zaparzona kawa musi zostać rozdystrybuowana między uczestnikami wydarzenia. To jednak było założeniem organizatorów od samego początku.

W skład rekordowej ekipy weszli profesjonalni bariści, wśród których byli zarówno pracownicy firmy, jaki i laureaci konkursu “Kawowy Rekordzista Alfredo Espresso”. Parzenie odbyło się na pięciu ekspresach kolbowych, których parametry zostały uprzednio zaakceptowane przez Guinnessa.

Rekord w parzeniu cappuccino

Aby spełnić założenia cyklicznej imprezy “Kawowy Rekord Świata”, parzenie cappuccino musiało trwać dokładnie 5 godzin. Guinness natomiast oczekiwał ustanowienia rekordu w przeciągu jednaj godziny. Na szczęście udało się znaleźć komfortowe rozwiązanie tego konfliktu. Proces parzenia kawy został podzielony na pięć godzinnych bloków. Każdy z nich był dokładnie rejestrowany według wytycznych Guinnessa. Natomiast za wynik “Kawowego Rekordu Świata” uznano łączną ilość cappuccino zaparzonego podczas całego wydarzenia.

Cappuccino było zliczane na bieżąco przez przydzielonych do tego zadania niezależnych świadków. Najwięcej porcji kawy wydanych zostało podczas piątej próby. Zaparzono wówczas 2231 cappuccino! To wystarczyło, by przejąć tytuł rekordzisty Guinnessa. Łącznie w pięciu próbach powstało 9047 kubeczków pysznego napoju.

Gorąca kawa była wydawana publiczności na bieżąco. Mógł się nią poczęstować każdy, kto tego dnia towarzyszył ekipie J.J. Darboven na sopockim molo. Cała impreza odbyła się pod szyldem włoskiej marki Alfredo Espresso.

Rekord Guinnessa w parzeniu cappuccino

Żródło: guinnessworldrecords.com

,
Marcio Villar - największy dystans na bieżni
Największy dystans na bieżni – rekord Guinessa
Najdłuższy karnisz - rekord Guinnessa
Najdłuższy karnisz – rekord Guinnessa

Rekordy, które również Cię zainteresują:

Menu