W sobotę 13 czerwca 2015 w Strzelinku koło Ustki odbyła się próba ustanowienia rekordu Guinnessa w ilości osób grillujących jednocześnie. Organizatorem wydarzenia była Dolina Charlotty Resort & Spa. Obecni na miejscu przedstawiciele z Biura Rekordów mieli okazję wziąć udział w skomplikowanych i długotrwałych przygotowaniach i dzięki temu przyglądać się tej próbie z bliska. Naszym najbardziej odpowiedzialnym zadaniem było jednak dostarczenie na miejsce najważniejszego gościa imprezy – redaktora naczelnego Księgi Rekordów Guinnessa Pana Creiga Glendaya z Londynu.
Rekord w grillowaniu odbył się w ramach imprezy „Mistrzostwa Europy w BBQ 2015„, na którą zjechali zawodnicy z całego świata. Uczestnicy mogli wchodzić na miejsce już od 13, pomimo że start wydarzenie zaplanowano dopiero na 15. Pod czujnym okiem sędziego oraz jego asystenta, wszystkie osoby zostały skrupulatnie policzone i mogły oficjalnie przystąpić do bicia rekordu.
Uczestnikom rekordu w grillowaniu udostępniono 3200 grilli, a także niezliczoną ilość rozpałki i worków z węglem. Do przygotowania mieli karkówkę, którą wcześniej zgodnie z wytycznymi musieli zamarynować. Jako dodatek, grillowano też chleb.
Oficjalne reguły otrzymane od Guinness World Records® wymagały, aby grillujących pilnowali stewardzi, tak aby wykluczyć nieprzestrzeganie regulaminu. Poza tym, przygotowywanie posiłku musiało trwać co najmniej 30 minut.
Rekord Guinnessa w grillowaniu ustanowiły łącznie 2853 osoby. Każda z nich otrzymała darmową koszulkę pamiątkową. Po ogłoszeniu wyniku sędzia wręczył oficjalny certyfikat i pogratulował organizatorom wydarzenia, które na długo zostanie w pamięci wszystkich uczestników.
Poprzedni rekord w tej samej kategorii należał do mieszkańców Tajpej i wynosił 2801 osób.