Zapiekanka ziemniaczana to proste, szybkie i sycące danie, którego smak pokochali nawet najbardziej wymagający smakosze na świecie. Potrawa pojawiająca się zarówno w domach, jak i restauracjach, tym razem zawitała na wyjątkowym wydarzeniu, podczas którego lokalni mistrzowie sztuki kulinarnej podjęli się niecodziennego wyzwania – pobicia Rekordu Polski na Największą zapiekankę ziemniaczaną! Gdzie i kiedy padł historyczny wynik?
Aktualny Rekord Polski
Oddział Terenowy KOWR w Koszalinie, 2024
Tegoroczny festiwal „Kartoflada”, który odbył się w Mielnie zostanie zapamiętany na długi czas. To w jego trakcie padł Rekord Polski w kategorii „Największa zapiekanka ziemniaczana”. 17 sierpnia 2024 roku Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Koszalinie we współpracy z firmą Europlant przygotował 227,5 kg zapiekanki.
Na patelnię dodane zostały ziemniaki z Europlant (odmiana sałatkowa anuschka) oraz Paluszek Farm, cebula od firmy ONIX oraz boczek firmy Wędliniarstwo Naturalne Stanisław Przybysz. Sos beszamelowy powstał z mąki Młyny Stoisław oraz mleka i masła od Juchowo Farm. Jak wisienka na torcie dodany został ser i pietruszka od Juchowo Farm i przyprawy zasponsorowane przez Jastrzębski Klub Morsów „Biały Miś”.
Ogromną rolę pełniła animatorka Agnieszka Szeląg, która postanowiła pomóc w rekordzie i uparować 200 kg ziemniaków. Produkty kroili członkowie Kół Gospodyń Wiejskich, biorący udział w półfinale Bitwy Regionów województwa zachodniopomorskiego. Ogromne, ważące niemal ćwierć tony danie, bardzo szybko rozeszło się wśród uczestników „Kartofraldy”.
Całe wydarzenie poprowadziła znana i lubiana aktorka Joanna Brodzik wspólnie z ekspertem regionalnej historii dr. Łukaszem Gładysiakiem. W trakcie imprezy odbyły się również spotkania autorskie Joanny Brodzik oraz Tomasza Strzelczyka, które poprowadziła Joanna Wyrzykowska. O najmłodszych fanów ziemniaka zadbała Agnieszka Szeląg. Uczestnicy wydarzenia mogli przymierzyć wyjątkowe stroje historyczne i wysłuchać ciekawych opowieści o początkach ziemniaka w Polsce i skosztować różnorodnych dań.
W języku polskim istnieje ponad 120 określeń tej bulwy. Ziemniak pomógł Europejczykom przetrwać okresy głodu, a teraz stanowi podstawę naszych obiadów. W Poznaniu ziemniaki nazywamy „pyry”, które według miejscowego przysłowia mają wysoki indeks sytości. – mówił Marcin Lutomski, reprezentant Poznańskiego Muzeum Pyry.
Podczas imprezy nie obyło się także bez muzycznego akcentu, na scenie wystąpiła Kasia Wilk.
Poprzednie Rekordy Polski
Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Wolsztyn, 2023
1 maja 2023 roku podczas Parady Mini Parowozów w Wolsztynie panie ze Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Wolsztyn zadbały o to, by podczas wydarzenia nikt nie chodził głodny – przygotowały bowiem rekordową zapiekankę ziemniaczaną ważącą aż 203 kg! Tym samym nie tylko napełniły brzuchy odwiedzających wybornym daniem, ale pobiły również Rekord Polski na Największą zapiekankę ziemniaczaną!
Przygotowania do próby pobicia rekordu rozpoczęły się już w sobotę 29 kwietnia. Kuchmistrzynie z Koła Gospodyń Wiejskich odpowiednio oprawiły składniki, które następnego dnia zostały uparowane, następnie obrane i pokrojone. 1 maja przed rozpoczęciem próby zważono wagę samej patelni. O 13:00 Panie ruszyły do układania kolejnych warstw. Co ważne – zapiekanka nie była mieszana! O godzinie 14:30 rozpoczęło się oficjalne ważenie aromatycznej potrawy. Specjalnie przygotowana do tego waga pokazała 303 kg. Po odjęciu wagi patelni masa zapiekanki wyniosła aż 203 kg i tym samy pobiła ona dotychczasowy rekord Polski!
Mistrzowskie danie nie mogło się zmarnować. Zostało odpowiednio podzielone i wręczone uczestnikom Parady Mini Parowozów, którzy po udziale w licznych atrakcjach, koncertach, pokazach parowozów, zwiedzaniu parowozowni z przewodnikiem – z pewnością zgłodnieli. Od teraz Wolsztyn, który słynął dotychczas z jedynej w Europie lokomotywowni lokomotyw parowych, będzie mógł poszczycić się również pobitym Rekordem Polski na Największą zapiekankę ziemniaczaną!
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Koszalinie, 2021
W sierpniu 2021 roku w Kołobrzegu miał miejsce Bałtyk Festiwal Polska Smakuje. Przy Kamiennym Szańcu można było posmakować regionalnych wyrobów produkowanych głównie na Pomorzu Zachodnim. Z tej okazji Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Koszalinie przy wsparciu Pomorsko Mazurskiej Hodowli Ziemniaka oraz Młynów Stoisław zorganizował Rekord Polski na największą zapiekankę ziemniaczaną!
Wszystko zaczęło się od odpowiedniego przygotowania składników. Koła Gospodyń Wiejskich z Województwa Zachodniopomorskiego kroiły warzywa, szykowały przyprawy i rwały świeżą pietruszkę. Zważono wielką okrągłą patelnię, w której zapiekanka miała zostać przygotowana – waga pokazała 97,5 kg. Następnie została ona ustawiona na palnikach i zaczął się proces smażenia.
Próba była utrudniona przez silny wiatr, który utrudniał nagrzanie się patelni i gasił palniki. Organizatorzy poradzili sobie z kryzysem i dodatkowo zabezpieczyli miejsce. Na patelnie dodano ziemniaki z Pomorsko Mazurskiej Hodowli Ziemniaka (odmiana Pogoria), cebulę z Gospodarstwa Rolnego Piotr Król oraz pieczarki. Sos beszamelowy powstał z mąki Młynów Stoisław, mleka ze spółki rolniczej Juchowo oraz masła. Na sam koniec dodano ser ze Starej Mleczarni, pietruszkę, przyprawy oraz dodatkowe kostki masła. Patelnię przykryto folią aluminiową.
Kiedy zapiekanka była gotowa, została ustawiona na wadze, która pokazała 245,5 kg. Po odjęciu wagi patelni otrzymano wagę zapiekanki, która wyniosła 148 kg! Minimum do ustanowienia tego rekordu wynosiło 100 kg, także rekordziści zdobyli to z dużym zapasem. Tym samym 14 sierpnia 2021 roku w Kołobrzegu został ustanowiony Rekord Polski na największą zapiekankę ziemniaczaną!
Zapiekanka mimo swoich ogromnych rozmiarów rozeszła się w ekspresowym tempie, a cały rekord przebiegł w miłej atmosferze i dopisującej pięknej pogodzie. Certyfikat został przekazany w ręce prezesa przez sędzinę z Biura Rekordów. Osobiście zweryfikowała ona również smak zapiekanki.