Ten Rekord Polski był nie lada gratką dla wszystkich miłośników pysznego, tradycyjnego jedzenia. Dowiedz się gdzie w naszym kraju przygotowano największą porcję zupy solianki, ile osób zaangażowało się w jej przygotowanie, no i co najważniejsze jak smakowała gotowa zupa. Poznaj kulisy ustanowienia tego Rekordu Polski.
Rekord Polski na największą soliankę odbył się 10 lipca 2021 roku w Słubicach. W wydarzeniu udział wzięli mieszkańcy, zawodowi kucharze z Kuźnii Dobrego Smaku oraz prawdziwa gwiazda wśród szefów kuchni – Mateusz Gessler. Atmosfera była naprawdę gorąca, głównie za sprawą gigantycznej porcji ciepłej i apetycznie pachnącej zupy solianki.
Rekordowe gotowanie rozpoczęło się o godzinie 11:00. Po kilku godzinach ciężkiej pracy kucharzy możliwe było przeprowadzeniu procesu pomiarowego. Okazało się, że końcowa waga największej solianki to 161,69 kg (156,75 litrów). O godzinie 15:00 na scenie sędzia Biura Rekordów – Paweł Chwalibóg wręczył na ręce burmistrza Słubic oficjalny certyfikat ustanowienia Rekordu Polski.
Proces pomiarowy przeprowadzono bardzo starannie. Najpierw policzona została objętość potrawy, a następnie przeliczona została na kilogramy. Sędzia w obecności kucharzy wziął 10 miarek o pojemności 1 litra i umieścił je na starowanej wadzie. Mając wagę 10 litrów zupy można było policzyć wagę całej potrawy.
Partnerami całego wydarzenia byli: Kociołek Lubuski & Cool Bull, Słubicki Miejski Ośrodek Kultury oraz Słubicki Ośrodek Sportu i Rekreacji.
Składniki rekordowej solianki (około 700 porcji):
- 20 kg wołowiny
- 20 kg łopatki wieprzowej
- 6 kg boczku wędzonego
- 6 kg wędzonej kiełbasy
- 7 kg cebuli
- 1 kg czosnku
- 30 kg ogórków kiszonych i 30 l soku spod ogórków
- 4 kg środkowej części pora
- 6 kg selera
- 6 kg marchewki
- 4 kg pietruszki
- 5 kg pomidorów
- 5 paczek liści laurowych
- 4 paczki ziela angielskiego
- 4 kg cytryny
- koperek i natka po dużym pęczku
- kwaśna śmietana
- 3 kg soli
- 1 kg pieprzu
- 8 kg smalcu gęsiego
- 4l koncentratu pomidorowego
- 40 l wody
Zobacz relację z wydarzenia!