pixel

Największa solianka – Rekord Polski

Ten Rekord Polski był nie lada gratką dla wszystkich miłośników pysznego, tradycyjnego jedzenia. Dowiedz się gdzie w naszym kraju przygotowano największą porcję zupy solianki, ile osób zaangażowało się w jej przygotowanie, no i co najważniejsze jak smakowała gotowa zupa. Poznaj kulisy ustanowienia tego Rekordu Polski. 

Rekord Polski na największą soliankę odbył się 10 lipca 2021 roku w Słubicach. W wydarzeniu udział wzięli mieszkańcy, zawodowi kucharze z Kuźnii Dobrego Smaku oraz prawdziwa gwiazda wśród szefów kuchni – Mateusz Gessler. Atmosfera była naprawdę gorąca, głównie za sprawą gigantycznej porcji ciepłej i apetycznie pachnącej zupy solianki.

gotowanie solianki

Rekordowe gotowanie rozpoczęło się o godzinie 11:00. Po kilku godzinach ciężkiej pracy kucharzy możliwe było przeprowadzeniu procesu pomiarowego. Okazało się, że końcowa waga największej solianki to 161,69 kg (156,75 litrów).  O godzinie 15:00 na scenie sędzia Biura Rekordów – Paweł Chwalibóg wręczył na ręce burmistrza Słubic oficjalny certyfikat ustanowienia Rekordu Polski.

przygotowywanie solianki

Proces pomiarowy przeprowadzono bardzo starannie. Najpierw policzona została objętość potrawy, a następnie przeliczona została na kilogramy. Sędzia w obecności kucharzy wziął 10 miarek o pojemności 1 litra i umieścił je na starowanej wadzie. Mając wagę 10 litrów zupy można było policzyć wagę całej potrawy.

solianka-certyfikat

Partnerami całego wydarzenia byli: Kociołek Lubuski & Cool Bull, Słubicki Miejski Ośrodek Kultury oraz Słubicki Ośrodek Sportu i Rekreacji.

Składniki rekordowej solianki (około 700 porcji):

  • 20 kg wołowiny
  • 20 kg łopatki wieprzowej
  • 6 kg boczku wędzonego
  • 6 kg wędzonej kiełbasy
  • 7 kg cebuli
  • 1 kg czosnku
  • 30 kg ogórków kiszonych i 30 l soku spod ogórków
  • 4 kg środkowej części pora
  • 6 kg selera
  • 6 kg marchewki
  • 4 kg pietruszki
  • 5 kg pomidorów
  • 5 paczek liści laurowych
  • 4 paczki ziela angielskiego
  • 4 kg cytryny
  • koperek i natka po dużym pęczku
  • kwaśna śmietana
  • 3 kg soli
  • 1 kg pieprzu
  • 8 kg smalcu gęsiego
  • 4l koncentratu pomidorowego
  • 40 l wody

Zobacz relację z wydarzenia!

Polskie Rekordy Guinnessa - Baner
Najwięcej hot dogów wydanych w 1 godzinę – Rekord Polski
Najdłuższy dystans przejechany rowerem w ciągu 24 godzin – Rekord Polski

Rekordy, które również Cię zainteresują:

Menu