Cukiernicy z Niemiec upiekli największe świąteczne ciasto na świecie. Mowa tu o kerststolu, rodzaju słodkiego chleba spożywanego głównie w Holandii i Niemczech podczas świąt Bożego Narodzenia.
Kerststol to mieszanka dużej ilości rodzynek oraz nadzienia migdałowego. Całe ciasto powinno zostać także posypane cukrem pudrem. Dość niespotykane nadzienie z migdałów, zwane amandelspijs, to grubo zmielone migdały bez skórki utarte z cukrem oraz doprawione sokiem z cytryny.
Olbrzymie ciasto ważące prawie 4200 kg zostało przygotowane specjalnie na festiwal w Dresden. Cukiernikom jego przygotowanie zajęło aż dwa dni. Rene Krause – szef cukierników – przyznaje, iż jest bardzo dumny ze swojego dzieła, nie tylko dlatego, iż jest ono olbrzymie, ale głównie także dlatego, iż jest przepyszne.
Świąteczny placek został sprzedany kawałek po kawałku, a pieniądze w ten sposób zebrane przeznaczone zostały na cele charytatywne.