Historia uprawy buraka cukrowego w Polsce sięga XVIII wieku. Od tego momentu zainteresowanie oraz sposób i podejście do uprawy tej rośliny znacznie się zmieniło. Obecnie burak cukrowy jest uprawiany w naszym kraju na areale prawie 250 tys. hektarów. A gdzie uprawia się go najefektywniej i osiąga się rekordowe zbiory?
18 listopada 2022 roku na terenie Gospodarstwa Rolnego Konrada i Waldemara Rusek został ustanowiony Rekord Polski w zbiorze buraka cukrowego. Wydarzenie miało miejsce w Otmuchowie, w województwie opolskim. W gospodarstwie stosowane były rozwiązania z autorskiego programu „Idę po Rekord”, stworzonego przez specjalistów z PUH „Chemirol” sp. z o.o.
Plon, jaki osiągnęli rolnicy to 112,11 t/ha w przeliczeniu na polaryzację 16%. Plon netto II buraka cukrowego dostarczonego do cukrowni wyniósł 93,95 t/ha, przy wyjątkowo wysokiej polaryzacji 18,70%. Na polu zastosowano produkty z portfolio PUH „Chemirol” sp. z o.o. i INNVIGO Sp. z o.o., w tym niezawodną ochronę fungicydową. Użyto również preparatu BlueN®, który już w roku premiery na polskim rynku zdobył tytuł Innowacyjnego Produktu Rolniczego 2022.
Tegoroczne warunki do uprawy buraka cukrowego były bardzo wymagające dla wszystkich polskich rolników. Na początku sezonu opady były zatrważająco niskie, a latem wystąpiła susza i bardzo wysokie temperatury. W niektórych lokalizacjach pojawiały się burze piaskowe, które zasypywały wschodzące rośliny, a tym samym uszkadzały liście. Od września rozpoczęły się zbiory buraków, które były opóźnione o prawie dwa tygodnie. Jednak decyzja ta okazała się słuszna, ponieważ plony okazały się wysokie i wynagrodziły wielu rolnikom ciężki sezon.
Proces zbioru i pomiaru odbywał się pod nadzorem sędziego z Biura Rekordów. Pomiary plonów buraka cukrowego były ostatnim etapem w I edycji programu „Idę po rekord”, który powstał w 2021 roku. Program ma umożliwiać Klientom spółki dostęp do autorskich metod maksymalizacji produkcji rolnej. Projekt jest przygotowany dla upraw: rzepaku, pszenicy, kukurydzy i buraka cukrowego.