11 sierpnia 2011 roku w miejscowości West Allis w stanie Wisconsin, lokalni piekarze ustanowili rekord Guinnessa piekąc ogromnego ptysia mierzącego 96 cm szerokości, 17 cm wysokości.
Ptysiowa drużyna pod wodzą „Ptysiowego Taty” Davida Schmidta tworzyła rekordowe dzieło przez 6,5 godziny. 12 ludzi przygotowywało dwie wielkie formy do ciasta i prawie 60 litrów kremu. Kiedy nadszedł moment ważenia, na oczach ponad 100 widzów zgromadzonych pod sceną w miejscowym parku ukazał się wynik 57 kg.
„Byliśmy pod dużą presją. Nie wiedzieliśmy czy w ogóle nam się to uda. Nasze ciasto jest 3 razy większe niż wymagały tego wytyczne, które otrzymaliśmy od Rekordów Guinnessa. Zafundowaliśmy im naprawdę zimny prysznic”, śmieje się David.
Z imponujących kulinarnych wyczynów możemy wyróżnić również najwyższą wieżę z pączków mierzącą 110,5 cm oraz największy karton pączków ważący 135 kg.