pixel

Największy tort świata – Rekord Guinnessa

Największy tort świata – polski rekord Guinessa

19 maja 2011, w sobotnie przedpołudnie w rzeszowskiej hali na Podpromiu, zakończyło się budowanie największego tortu w kształcie piramidy na świecie.

Wydarzenie zorganizowali właściciele cukierni Orłowski&Rak przy ulicy Miodowej w Rzeszowie. Rekordowy tort mogli podziwiać goście obecni na V Międzynarodowych Targach Żywności, Produktów I Technik Ekologicznych Ekogala 2011. Nie obyło się także bez długo wyczekiwanej degustacji. Blisko godzinę po przyrządzeniu wszystkim uczestnikom rozdano aż 9 tysięcy porcji rozkrojonego tortu.

Największy tort świata – polski rekord Guinessa

Rekordowy wypiek mierzył aż 174,7 cm wysokości, a jego pieczenie i przygotowanie ciasta zajęło 20 cukiernikom prawie tydzień.

Zużyto przy tym:

  • 3 200 jaj
  • 30 kg mąki
  • 35 kg orzechów
  • 200 kg czekolady
  • 100 kg cukru
  • 200 kg powidła porzeczkowego
  • 60 kg masła
  • 3 kg kawy
  • 10 litrów spirytusu

Dla tej cukierni ten tort ma szczególne znaczenie. Jego recepturę opracował mój syn Radosław wspólnie z rektorem Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii z Poznania i wywalczył nim złoty medal na VI Międzynarodowym Festiwalu Sztuki Kulinarnej w Hawanie”, tłumaczy pan Kazimierz Rak.

Tort Taubera to dwa ciasta czekoladowe, pieczone bez użycia kakao z samej czekolady oraz ciasto orzechowe, które przekłada się konfiturą porzeczkową oraz ganaszem czekoladowo-kawowym. „Taki ganasz powstaje z 30 proc. śmietanki, którą gotuje się z syropem skrobiowym, odrobiną masła, czekoladą i kawą rozpuszczalną. Do tego dodajemy alkohol”, dodaje Kazimierz Rak.

Oceń ten rekord!
Polskie rekordy Guinnessa - Grafika
Najdłuższy kajak świata
Bieganie w pionie – rekord Guinessa

Rekordy, które również Cię zainteresują: