19 maja 2011, w sobotnie przedpołudnie w rzeszowskiej hali na Podpromiu, zakończyło się budowanie największego tortu w kształcie piramidy na świecie.
Wydarzenie zorganizowali właściciele cukierni Orłowski&Rak przy ulicy Miodowej w Rzeszowie. Rekordowy tort mogli podziwiać goście obecni na V Międzynarodowych Targach Żywności, Produktów I Technik Ekologicznych Ekogala 2011. Nie obyło się także bez długo wyczekiwanej degustacji. Blisko godzinę po przyrządzeniu wszystkim uczestnikom rozdano aż 9 tysięcy porcji rozkrojonego tortu.
Rekordowy wypiek mierzył aż 174,7 cm wysokości, a jego pieczenie i przygotowanie ciasta zajęło 20 cukiernikom prawie tydzień.
Zużyto przy tym:
- 3 200 jaj
- 30 kg mąki
- 35 kg orzechów
- 200 kg czekolady
- 100 kg cukru
- 200 kg powidła porzeczkowego
- 60 kg masła
- 3 kg kawy
- 10 litrów spirytusu
„Dla tej cukierni ten tort ma szczególne znaczenie. Jego recepturę opracował mój syn Radosław wspólnie z rektorem Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii z Poznania i wywalczył nim złoty medal na VI Międzynarodowym Festiwalu Sztuki Kulinarnej w Hawanie”, tłumaczy pan Kazimierz Rak.
Tort Taubera to dwa ciasta czekoladowe, pieczone bez użycia kakao z samej czekolady oraz ciasto orzechowe, które przekłada się konfiturą porzeczkową oraz ganaszem czekoladowo-kawowym. „Taki ganasz powstaje z 30 proc. śmietanki, którą gotuje się z syropem skrobiowym, odrobiną masła, czekoladą i kawą rozpuszczalną. Do tego dodajemy alkohol”, dodaje Kazimierz Rak.