Cóż to były za emocje podczas kolejnej edycji Bania Fest – Festiwalu Dyni w Sercu Opolszczyzny. Były konkursy warzyw gigantów, występy na dwóch scenach, wspaniałe lokalne przysmaki z dyni oraz oficjalna próba ustanowienia Rekordu Polski na największą porcję racuchów. Czy się udało? A jeśli tak, to z jakim wynikiem ustanowiono rekord? Dowiedz się więcej z tego artykułu!
To nie pierwsza rekordowa próba związana z przygotowywaniem ogromnej ilości przysmaku z dynią w roli głównej, w wykonaniu Powiatu Krapkowickiego. Po sukcesach związanych z przygotowaniem największej porcji zupy dyniowej, risotto z dyni, dżemu dyniowego i leczo dyniowego, przyszła kolej na największą porcję racuchów z dynią. Tym razem cale wydarzenie miało szczególną oprawę, ze względu na uroczyste obchody 20-lecia powiatu krapkowickiego. Bania Fest – Festiwalu Dyni w Sercu Opolszczyzny odbył się 22 września 2019 roku na Stadionie w Otmęcie (Krapkowice). Pogoda dopisała, a wszyscy uczestnicy bawili się znakomicie.
Rekordowa porcja przepysznych racuchów z dynią liczyła dokładnie 1360 sztuk racuchów o łącznej wadze aż 176,8 kg. Najlepsi kucharze, niestrudzenie przez kilka godzin wyrabiali ciasto, a następnie smażyli w specjalnej brytfannie największą porcję racuchów z dynią. Lista składników, które zostały użyte jest imponująca.
Do przygotowania największej porcji racuchów z dynią wykorzystano:
- 140 kg dyni surowej (czyli ok. 80 kg dyni obranej)
- 15 litrów kefiru
- 360 szt. jajek
- 40 kg mąki pszennej
- 2 kg soli
- 15 kg cukru
- 0,8 kg proszku do pieczenia
- 50 litrów oleju
- 70 kg dżemu z dyni (jako dodatek do racuchów)
Proces przygotowywania, liczenia, ważenia i ostatecznie wydawania uczestnikom wydarzenia przepysznych racuchów z dynią przebiegł bardzo sprawnie. Nad całością rekordu czuwała sędzina z Biura Rekordów, która ostatecznie zatwierdziła wynik rekordu i wręczyła certyfikat na ręce Starosty Powiatu Krapkowickiego – Macieja Sonika.
Kolejka, która ustawiła się przed stanowiskiem przygotowywania i wydawania racuchów była ogromna. Ciągnęła się praktycznie przez cały stadion, aż po horyzont. Warto było jednak czekać, aby odebrać racucha z dynia z porcją dżemu dyniowego z rąk samego Starosty i skosztować dania, które ustanowiło oficjalny Rekord Polski.
Oprócz próby ustanowienia Rekordu Polski, na uczestników wydarzenia czekało sporo innych atrakcji. Były m.in.: konkursy na najcięższą dynię (wygrała 600 kilogramowa „MIA”), konkursy warzywne (padł Rekord Polski na najcięższego kabaczka – 50 kg), zawody sportowe, pokazy policyjne i strażackie, sztafeta dobroczynności, możliwość skosztowania lokalnych przysmaków z dyni przygotowanych przez Związek Śląskich Kobiet Wiejskich. Artystycznie i muzycznie również się działo. Podczas dwóch dni wspólnego świętowania na scenie wystąpili m.in.: Margaret, Grzegorz Hyży oraz Kabaret Jurki.
W wydarzenie mocno zaangażowany był cały Powiat Krapkowicki, z Panem Starostą – Maciejem Sonikiem na czele. Święto powiatu, w sercu Opolszczyzny było czasem dobrej zabawy, dużej dawki kulinarnych i muzycznych doznań oraz festiwalem otwartych serc.