Nazwa tej kawy z pewności obiła się niejednemu o uszy. Jednak co sprawia, że jest to jeden z najdroższych napojów na świecie? Czynnikiem decydującym jest z pewnością dostępna na rynku ilość. Jest to towar naprawdę luksusowy ponieważ rocznie produkuje się jedynie 400-500 kg!
Dużą rolę gra także cena – 1500 zł za 450 g. W Stanach Zjednoczonych, za jedną filiżankę najdroższej kawy świata podaną w kawiarni można zapłacić nawet 50 dolarów, czyli ponad 150 zł.
Kopi Luwak oznacza tak naprawdę nie kawę lecz sposób jej produkcji. Nazywa się ją również „Kawą cywet” ponieważ to właśnie dzięki tym zwierzętom uzyskuje się tak niepowtarzalny smak ziaren.
Cywety to stworzenia przypominające koty, tyle że mieszkające na Filipinach i w Indonezji. Ich ulubionym przysmakiem są ziarna kawy. Nie potrafią strawić ich w całości, więc po przepuszczeniu przez cały układ pokarmowy, wydalają je, bez większej szkody dla organizmu.
Ziarna, pozbawione tym sposobem z charakterystycznej goryczy, są zbierane, czyszczone, suszone i prażone. Następnie pakowane są w worki i wysyłane do klientów za niebotyczne sumy.
Prawdziwi smakosze kawy nie żałują jednak pieniędzy, doceniając jej niepowtarzalny delikatny smak i nadzwyczajną gamę doznań jakie ze sobą niesie najdroższa kawa świata.