Pierwsza restauracja na wulkanie

Pierwsza restauracja na wulkanie

Na kanaryjskiej wyspie Lanzarote, w Parku Narodowym Timanfaya, funkcjonuje pierwsza na świecie restauracja, która serwuje swoje dania prosto z… wulkanu! „El Diablo”, czyli po polsku „Diabeł”, bo tak nazywa się to miejsce, swój sekret zawdzięcza ogromnej żelaznej konstrukcji, która umieszczona na szczycie wulkanu pełni rolę grilla.

Budynek restauracji zaprojektował lokalny architekt, pan Cesar Manrique w latach 70. Ryby, drób i inne mięso przyrządza się wykorzystując płynące z wulkanu geotermalne ciepło.

Jak twierdzi manager „El Diablo”, pan Julio Padron, ciepło wydostaje się z wulkanu codziennie, przez całą dobę i przez cały rok. Temperatury sięgają zwykle 400-500 stopni Celsjusza.

Według wulkanologów badających ten przypadek, takie temperatury na wulkanie to prawdziwa anomalia.

Właściciele restauracji podjęli oczywiście wszelkie możliwe środki ostrożności. Skonsultowali się także z ekspertami i upewnili się, że ich jedzenie jest całkowicie nieszkodliwe dla zdrowia.

Nie ma też ryzyka, że wulkan zacznie pluć lawą. Jedyne co się z niego wydobywa to fontanny wrzącej pary i gorącego powietrza. I właśnie to wystarcza kucharzom aby przygotowywać dania po które codziennie ustawiają się długie kolejki turystów z całego świata.

Kopi Luwak - najdroższa kawa świata
Najdroższa kawa świata – Kopi Luwak
Największy bukiet róż
Największy bukiet róż

Rekordy, które również Cię zainteresują:

Menu