Ogórki kojarzą nam się zwykle z domowymi korniszonami, ogórkami kiszonymi lub małosolnymi, tak małymi, że grupowo mieszczącymi się w podręcznym słoiku. Tymczasem okazuje się, że to niepozorne, zielone warzywo może wyrosnąć do monstrualnych rozmiarów i… ważyć niemal 13 kilogramów!
12,9 kilogramów, bo tyle dokładnie wskazał oficjalny licznik, waży najcięższy ogórek, jaki ujrzał świat.
Ten pokaźnych rozmiarów okaz został wyhodowany przez Brytyjczyka, Davida Thomasa. Jest to tym bardziej niezwykłe osiągnięcie, gdyż klasyczny zielony ogórek, który zwykle trafia do naszej kuchni waży przeciętnie zaledwie 250 gramów! Co więcej, ogórki powszechnie uznawane są jako warzywa dość trudne w uprawie, głównie ze względu na swoją wrażliwość na zimne temperatury i nagłe zmiany pogodowe.
Oficjalne ważenie ogórka-giganta odbyło się podczas Malvern Autumn Show (hrabstwo Worcestershire), corocznego wydarzenia zrzeszającego miłośników ogrodnictwa, zwierząt domowych i rodzinnej zabawy na świeżym powietrzu.
Wydarzenie to niemal każdego roku zostaje tłem do zaprezentowania godnych podziwu warzyw i owoców, które zaskakują swoimi gabarytami i uzyskują wpis do Księgi Rekordów Guinnessa.
Nie inaczej było z ogórkiem Davida, który został zmierzony dokładnie 26 września 2015 roku i dosłownie urzekł wszystkich widzów swoim podłużnym kształtem i żółtym, apetycznym kolorem.
Rekordzista przyznał, że doprowadzenie ogórka do rekordowych rozmiarów zajęło mu siedem lat. Sukces nie miałby jednak miejsca, gdyby nie wyjątkowo sprzyjający uprawom sezon, który – jak sam przyznał zwycięzca – zapewnił idealne warunki uprawy w Kornwalii. Na efekt końcowy miały również wpływ najlepsze nasiona oraz specjalnie dobrane nawozy i środki ochrony roślin.
Pochodzący z Kornwalii David Thomas od zawsze miał do czynienia z uprawą roślin. Urodził się i dorastał w rodzinie rolniczej. David zawsze lubił ogrodnictwo, które traktował jako swoje hobby, a swoje próby wyhodowania wielkich warzyw rozpoczął od uzyskania wielkiej dyni.
David po raz pierwszy brał udział w brytyjskim pokazie gigantycznych warzyw w Shepton Mallet w 1999 roku. Widząc całą serię okazałych plonów na tamtejszej wystawie, szybko zaraził się tą zieloną pasją i od tamtego czasu uprawia wyrosłe warzywa w swoim ogrodzie.
Początkowo David uprawiał gigantyczne warzywa tradycyjnie w glebie. Jednak w 2015 roku mężczyzna zainteresował się uprawą hydroponiczną, ponieważ zauważył w niej potencjał, by przyspieszyć swoją hodowlę.
Jesteśmy przekonani, że rodzina Davida może być spokojna o swoje zdrowie i apetyty, bowiem ogórki są wspaniałym składnikiem sałatek i świetnie sprawdzają się jako przekąska w formie pikli. Są jednocześnie skarbnicą wartości odżywczych, składając się w 95% z wody oraz zawierając sporo błonnika, witamin B1, B2, B3, B5 i B6.
Co ciekawe, pierwsze ogórki hodowane były w Indiach już 2000-3000 tysiące lat p.n.e. To bardzo dawno temu! Na pewno jednak hindusi nie podjęli się uprawy ogórka, który waży niemal tyle, co 3 letnie dziecko!
Warto dodać, że najcięższy ogórek olbrzym to, jak się okazuje, nie jedyny rekord w rękach Davida. Ten ambitny farmer jest także rekordzistą w kategorii najcięższy pasternak. Zaprezentowany światu w 2011 roku pasternak ważył, bagatela, aż 7,88 kilogramów! Warto również dodać, że w 2014 roku David ustanowił rekord Wielkiej Brytanii, hodując gigantyczną kapustę o wadze 56,4 kg.
Niestety nie wiemy, czy wielki ogórek Davida został zakonserwowany czy też już dawno trafił do gigantycznej mizerii. Niestety nawet jeśli trafił do marynaty i jest obecnie szczelnie zamknięty w słoiku, to i tak nie będzie to już najstarszy ogórek świata, jakiego znamy.