Najostrzejszą pizzę na świecie znaleźć można w menu brytyjskiej pizzerii Paul’s Pizza w miejscowości Saltdean na południu kraju. Właściciel restauracji, pan Paul Brayshaw do swojego sztandarowego dania wykorzystał, poza serem mozzarella, sosem ziołowym i pomidorami, jedną z najbardziej pikantnych papryk na świecie – Naga Jolokia.
Na specjalnej skali służącej do mierzenia pikantności danej potrawy (Skala Scoville’a) najostrzejsza pizza świata osiąga wynik 3 200 000. Dla porównania, gaz pieprzowy używany do samoobrony plasuje się w granicach 5 000 000, a obecna w każdej kuchni przyprawa tabasco od 2 500 do 8 000.
„Chciałem samodzielnie prowadzić restaurację. Jako, że sam lubię pikantne potrawy, postanowiłem w menu wprowadzić danie, które stanowiłoby wyzwanie dla wszystkich amatorów ostrych smaków”, wypowiada się właściciel.
„Smak pizzy to łagodne połączenie sosu pomidorowego, który w miarę jedzenia przechodzi w iście diabelski ogień, w ustach każdego, kto podejmie się spróbowania mojego specjału”, dodaje pan Paul.