Pan Ed Currie z Karoliny Południowej wyhodował nowy najostrzejszy szczep papryki chili! Swoje dzieło nazwał Carolina Reaper, co w wolnym tłumaczeniu może oznaczać ponurego Żniwiarza śmierci.
Na specjalnej skali Scoville’a służącej do mierzenia ostrości jedzenia, papryczka Carolina Reaper osiągnęła aż 1 569 300 punktów i tym samym ustanowiła nowy rekord Guinnessa jako najostrzejsza papryka na świecie.
Smak najostrzejszej papryki określany jest jako słodkawy, z lekkim owocowym posmakiem i nutką czekolady oraz cynamonu. Poza tym jest oczywiście niesamowicie ostra.
Ed Currie zajmuje się uprawą papryki już od ponad 20 lat. To co niegdyś traktował jako hobby, teraz wciągnęło go na tyle, że w ubiegłym roku zrezygnował z pracy i w pełni poświęcił się pielęgnowaniu swoich upraw. Wyhodowanie papryczki zajęło Edowi aż 10 lat. Jej odmiana to efekt połączenia słodkiej papryki habanero z Naga Viper – niegdyś najostrzejszą na świecie.
„W mojej rodzinie jest dużo zachorowań na raka. Gdy odkryłem, że kapsaicyna zawarta w papryczkach ma właściwości anty rakotwórcze, zacząłem na poważnie zastanawiać się nad sposobem przedłużenia życia”, wyjaśnia Ed.
Aby lepiej uzmysłowić wam jak bardzo ostra jest papryczka Eda, oto małe porównanie: popularna we wszystkich kuchniach świata papryka jalapeño na skali Scoville’a osiąga w granicach 2500 do 8000 punktów.
Poprzednia rekordzistka w tej samej kategorii, papryczka o nazwie Trinidad Scorpion Butch T Chilli posiadała 1 463 700 punktów w skali Scoville’a. Szczep ten wyhodował pan Marcel de Wit z miejscowości Moisset w Australii.
Są ostre, strasznie ostre”, mówi Marcel de Wit. „Nie dziwie się, że robią teraz tzw. chili granaty, aby w razie czego uspokajać nimi tłum. Ale to jest podłe”, komentuje.
Na pytanie jak najlepiej dodawać jego papryczkę podczas gotowania, pan Marcel odpowiada „Bardzo oszczędnie”. Sekret do stworzenia najostrzejszej papryki na świecie leży w nawozie. Aby Trinidad Scorpion Butch T Chilli miała taki smak, użyto specjalnej mieszanki o nazwie „sok z robaka”, czyli po prostu odchodów pozostawionych przez urocze robaczki.
Chili używanie jest najczęściej do produkcji super-ostrych sosów. „Kiedy zabraliśmy się za przyrządzanie naszego pierwszego sosu, wszyscy musieliśmy mieć założone maski i kombinezony aby uniknąć ewentualnych poparzeń”.