Piekący język, pot zraszający czoło, łzy w oczach i nagły skok temperatury – wielu z nas uwielbia ostre i pikantne jedzenie, w tym oczywiście papryczki chilli. Każdy ma jednak swoje granice i tylko nieliczni są na tyle odważni, by sięgnąć po najostrzejsze papryczki na świecie. Ostrość chili mierzy się za pomocą skali Scoville’a. Najwyższy poziom to 16 milionów jednostek, czyli czysta kapsaicyna (organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili). W naturze tak wysoki poziom jednostek nie występuje, jednak hodowcy z całego podejmują wszelkie starania, by najostrzejsza papryka na świecie wyrosła właśnie w ich ogródkach. Jaki szczep został wpisany do Księgi rekordów Guinnessa jako najostrzejsza papryczka chilli na świecie?
Aktualny rekord
Papryczka Pepper X
Uwaga, Pepper X tylko wygląda niepozornie – to nowa najostrzejsza papryczka świata! Hodowca, któremu już poprzednio udało się wyhodować najostrzejszą paprykę świata, Ed Currie z PuckerButt Pepper Company w Stanach Zjednoczonych, poddał testom szczep nazwany Pepper X. Według testów przeprowadzonych przez Uniwersytet Winthrop w Południowej Karolinie 23 sierpnia 2023 roku, papryczka osiąga średnio 2 693 000 jednostek w skali Scoville’a!
Ed Currie uprawiał Pepper X na swojej farmie przez ponad 10 lat, krzyżując ją z niektórymi ze swoich najostrzejszych papryczek, aby zwiększyć zawartość kapsaicyny.
Kiedy zaczynaliśmy krzyżówkę, były dwie papryki, których smak naprawdę mi się podobał, ale żadna z nich nie była wystarczająco ostra jak na mój gust.
Co ważne, Ed wykonuje ponad 100 krzyżówek rocznie, mając nadzieję, że jedna lub dwa przejdą przez 10-letni cykl rozwoju.
Jeśli uzyskamy pożądane cechy, takie jak wysokie indeksy kapsaicynoidów, których szukamy, to będziemy dalej krzyżować. Jeśli to nie zadziała, będziemy musieli zacząć wszystko od nowa, a jest to bardzo czasochłonny i bardzo długi proces.
Hodowca, mimo świeżo zdobytego rekordu, już pracuje nad kolejnym potencjalnym rekordzistą
Pepper X została zaprezentowana w jednym z odcinków popularnej serii YouTube Hot Ones. Jak można zobaczyć na nagraniu, najostrzejsza papryka na świecie dała się mocno we znaki próbującym. Co ciekawe, na samym hodowcy nie zrobiła jednak takiego wrażenia!
Poprzedni rekord
Papryczka Carolina Reaper
Ed Currie, który prowadzi PuckerButt Pepper Company w Fort Mill w Stanach Zjednoczonych, wyhodował drugi najostrzejszy szczep papryki chili. Kultywar papryki chili o oficjalnej nazwie „HP22B” otrzymał miano Carolina Reaper, czyli żniwiarz. Nic dziwnego – papryczka osiągnęła bowiem aż 1 569 300 punktów na skali Scoville’a!
Aby zobrazować jak ostra jest papryczka wyhodowana przez Eda, warto przypomnieć, że popularna we wszystkich kuchniach świata papryka jalapeño na skali Scoville’a osiąga zaledwie od 2500 do 8000 punktów.
Co ciekawe, smak najostrzejszej papryki określany jest jako słodkawy, z lekkim owocowym posmakiem i nutką czekolady oraz cynamonu. Poza tym jest oczywiście niesamowicie ostra.
Ed Currie zajmuje się uprawą papryki już od ponad 20 lat. To, co niegdyś traktował jako hobby, teraz wciągnęło go na tyle, że zrezygnował z pracy i w pełni poświęcił się pielęgnowaniu swoich upraw. Wyhodowanie papryczki zajęło Edowi aż 10 lat. Jej odmiana to efekt połączenia słodkiej papryki habanero z Naga Viper – niegdyś najostrzejszą na świecie.
W mojej rodzinie jest dużo zachorowań na raka. Gdy odkryłem, że kapsaicyna zawarta w papryczkach ma właściwości anty rakotwórcze, zacząłem na poważnie zastanawiać się nad sposobem przedłużenia życia – wyjaśnia Ed.
Poprzednią rekordzistką była Trinidad Scorpion Butch T, która wykazała ostrość rzędu 1 463 700 jednostek. Szczep ten wyhodował pan Marcel de Wit z miejscowości Moisset w Australii.
Są ostre, strasznie ostre. Nie dziwie się, że robią z nich tzw. chili granaty, aby w razie czego uspokajać nimi rozszalały tłum. Ale to jest podłe – komentuje Marcel de Wit.
Na pytanie jak najlepiej dodawać jego papryczkę podczas gotowania, Marcel odpowiada „Bardzo oszczędnie”. Sekret do stworzenia najostrzejszej papryki na świecie leży w nawozie. Aby Trinidad Scorpion Butch T Chilli miała taki smak, użyto specjalnej mieszanki o nazwie „sok z robaka”, czyli po prostu odchodów pozostawionych przez urocze robaczki.
Chili używanie jest najczęściej do produkcji superostrych sosów.
Kiedy zabraliśmy się za przyrządzanie naszego pierwszego sosu, wszyscy musieliśmy mieć założone maski i kombinezony, aby uniknąć ewentualnych poparzeń”.