Fasolka po bretońsku podbija serca i podniebienia smakoszy na całym świecie. I nic w tym dziwnego — bazujące na białej fasoli danie to bowiem miks wyśmienitych smaków, które idealnie ze sobą współgrają. Przepisów na przygotowanie specjału jest naprawdę sporo, ale zdobywca Rekordu Polski może być tylko jeden. Poznaj wybitnych smakoszy, którzy ustanowili Rekord Polski na największą fasolkę po bretońsku!
Aktualny Rekord Polski
2023, Gaj, Pierogarnia Stara Portiernia i Hurtownia Drobiu i Wędlin Robert Biernat
9 września 2023 roku z okazji 31. Zlotu Turystycznego Szlakiem Gen. Józefa Bema w podkrakowskim Gaju powietrze przez kilka godzin pachniało aromatyczną fasolką po bretońsku. Na łące nad parkingiem przy kościele NNMP w Gaju przy ul. Maryjnej 6W, w ramach promocji miejscowości i wydarzenia, dwie firmy wspólnymi siłami przygotowały rekordową porcję znanego i uwielbianego przysmaku. Efekt był oszałamiający — przyrządzono bowiem aż 121,5 kg fasolki!
Gigantyczna porcja powstała z 15 kg suchej fasoli „Jaś”, 10 kg białej cebuli, 10 kg jarzyn (marchew, seler, pietruszka), 15 kg kiełbasy i 4,5 kg przecieru pomidorowego. Gotowe danie doprawiono solą, pieprzem, majerankiem i natką pietruszki na olbrzymiej patelni o wymiarach 1,8 m x 1,2 m x 0,2 m. Potrawa zachwycała zebranych nie tylko swoją ilością, ale i niepowtarzalnym smakiem! Rekordowa porcja została bowiem rozdzielona pomiędzy uczestników zlotu i znikała — nie tyle w oczach, co w spragnionych jej smaku żołądkach!
Organizatorzy zadbali również o szereg atrakcji towarzyszących próbie ustanowienia rekordu, w tym przejazd samochodów zabytkowych, występy szkolnego zespołu Bukowianki czy koncert Moniki Chwajoł. Podczas wydarzenia odbyła się również zbiórka charytatywna dla potrzebującego Piotrusia Szczecha.