W sobotę 26 września 2015 w Drawieńskim Parku Narodowym odbyła się próba ustanowienia rekordu Polski na przygotowanie największego racucha z jabłkami. Wydarzenie odbyło się w ramach pikniku kulturowego „Święto jabłka”, który uświetnił obchody 25-lecia utworzenia parku.
Drawieński Park Narodowy zwraca dużą uwagę na ochronę dziedzictwa kulturowego regionu. Dzięki tej inicjatywie regularnie odnawiane są stare ewangelickie cmentarze, rewitalizowane dawne ogrody i chronione przed zapomnieniem poniemieckie odmiany drzew owocowych, które z racji wieku powoli obumierają.
Wiele z takich roślin ma szansę przetrwać w parkowym sadzie dawnych odmian drzew owocowych założonym nad Drawą w okolicy Drawna. Odmiany rozpoznane przez starych niemieckich sadowników zostały tam zaszczepione i już w następnym roku będą owocować.
Piknik rozpoczął się o godzinie 10 rano. Jedną z atrakcji przygotowanych przez organizatorów były warsztaty sadownicze, prezentacja na temat cięcia i pielęgnacji drzew oraz nauka szczepienia i okulizacji. Najmłodsi mieli natomiast okazję skorzystać z szerokiej oferty gier i zabaw. Wielkim powodzeniem cieszył się labirynt zbudowany ze snopków słomy czy ustawianie piramidy z jabłek.
Dodatkową atrakcją były pokazy kulinarne oraz gość pikniku, pan Piotr Pielichowski, finalista trzeciej edycji Masterchefa, który w kuchni polowej ugotował fasolkę po bretońsku oraz bigos z dodatkiem kwaśnych jabłek.
Największym zainteresowaniem cieszyła się jednak ogromna patelnia, na której odbywało się pieczenie największego w Polsce racucha z jabłkami. Do jego wykonania użyto 10 litrów kefiry, 6 kg mąki, 25 jajek, 1 kg cukry, 10 kg jabłek, 3 litry wody, 2 litry oleju rzepakowego, a także cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól.
Po przygotowaniu racucha odbyło się jego mierzenie. Średnica wyniosła 2 metry i 1 centymetr i ten wynik został zatwierdzony jako oficjalny rekord Polski. Ostatnim elementem było pokrojenie racucha i rozdanie go zgromadzonej na wydarzeniu publiczności.