pixel

Największa porcja potrawki – rekord Guinessa

Największa porcja potrawki – rekord Guinessa

W sobotę 5 listopada, w Alabamie, grupa kucharzy pod przewodnictwem Johna Folse i Ricka Tramonto pobiła rekord Guinessa przygotowując największą porcję potrawki „gumbo” na świecie. Zawartość ogromnego kociołka ważyła 1,7 tony i wystarczyła na 10 000 porcji normalnych rozmiarów.

Wydarzenie zorganizowano w ramach lokalnego festiwalu. Celem twórców było nie tylko ugotowanie największej potrawki „gumbo” na świecie ale także zebranie funduszy na cele charytatywne oraz pogodzenie ze sobą kibiców dwóch rywalizujących ze sobą drużyn futbolu amerykańskiego.

Gumbo” to potrawa mająca swoje korzenie w południowej Luizjanie na początku XVIII w. Nie istnieje jednakże jeden uniwersalny sposób na jej przyrządzenie. W praktyce, każda gospodyni domowa przyrządza je według własnego upodobania i z niepowtarzalnym zestawem przypraw.

Największa porcja potrawki

Składnikami „gumbo” są zazwyczaj warzywa, najczęściej cebula, seler naciowy i słodka papryka, do których w rozgrzanym kociołku dodaje się marynowane mięso. Do bicia tego rekordu użyto akurat

  • 340 kg krewetek,
  • ponad 200 kg mięsa z suma,
  • 90 kg mięsa z aligatora
  • 70 kg mięsa z krabów.

Następnie, każdą z wydzielonych mniejszych porcji sprzedano za 5 dolarów za sztukę, czyli za ok. 16 zł.

Składniki do przygotowania tej ogromnej porcji dostarczyli rybacy z całej okolicy. Chcieli w ten sposób, przypomnieć światu, że Zatoka Meksykańska była kiedyś czołowym dostawcą owoców morza na całym świecie.

Oceń ten rekord!
Polskie rekordy Guinnessa - Grafika
Największa wieża z babeczek
10 najdroższych ulic świata część 1

Rekordy, które również Cię zainteresują: