Portugalscy kucharze z miejscowości Ferreira do Zezere w ramach dorocznego festynu kulinarnego pobili rekord Guinessa przygotowując największy omlet na świecie. Celem Portugalczyków było pobicie poprzedniego rekordu w tej samej kategorii wynoszącego 4 tony i 401 kilogramów zdobytego przez Turków w 2010 roku.
Rzeczą oczywistą jest, że do usmażenia tak ogromnego omletu nie można było użyć standardowej patelni. Specjalnie na cele bicia rekordu Guinessa, portugalscy kucharze otrzymali robioną na zamówienie gigantyczną patelnię mierzącą 10 metrów średnicy i ważącą 4 tony i 290 kg.
W przygotowaniu omletu udział wzięło dokładnie 150 kucharzy na okrągło wymieniających się pracą przy patelni. Każdy z szefów kuchni wyposażony był w skrobaczkę zamocowaną na długim metalowym kiju, aby nie dopuścić do przywierania ciasta do gorącej tafli.
W skład omletu wchodziło:
- 145 tysięcy jaj
- ok 880 litrów oleju
- 100 kg masła
Po usmażeniu, omlet został zmierzony przez oficjalnego jurora Guinnessa, który bez wahania ogłosił, że wynik 6 ton i 466 kilogramów jest wystarczający do ustanowienia nowego rekordu.