Polski Kongres Serowarski to coroczne wydarzenie zrzeszające przedstawicieli firm z branży serowarskiej oraz mleczarskiej. Wydarzenie obejmuję prezentację najnowszych trendów i kierunków rozwoju branży, rozwiązań innowacyjnych i technologicznych produkcji oraz wyzwań stojących przed branżą serowarską.
W dniach 19-21 września 2022 r. w Folwarku Łochów odbyła się kolejna edycja Polskiego Kongresu Serowarskiego pod honorowym patronatem Wiceprezesa Rady Ministrów, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryka Kowalczyka. Podczas tegorocznej edycji dodatkową atrakcją był Rekord Polski na największa degustację serów!
W sali konferencyjnej zgromadzono wszystkich uczestników rekordu oraz ich policzono. Następnie, każdy z uczestników otrzymał swoją porcję serów do degustacji (3 rodzaje). W ciągu kilku minut uczestnicy degustowali sery oraz wymieniali się spostrzeżeniami.
Kiedy każdy z uczestników zdegustował wszystkie kawałki sera, sędzia mógł ogłosić wynik. W Rekordzie Polski na największą degustację serów udział wzięło 128 osób.
Temat przewodni tegorocznego Kongresu to “Sery dla zdrowia. Produkcja w poszanowaniu zasobów”. Dzień składał się z paneli na temat rynku i nowych technologii, jakości surowców i bezpieczeństwa produkcji, a także zrównoważonego rozwoju. Odbyły się również debaty eksperckie oraz uroczysta gala, podczas której wręczono wyróżnienia branżowe oraz medale w konkursach kulinarnych.