Smaczne, pożywne i ciepłe śniadanie? Jajecznica! To proste, a zarazem pyszne danie podbiło serca smakoszy na całym świecie, którzy niemal nieustannie eksperymentują z jej formami, dodatkami i … rozmiarami. Poznaj wytrwałych kucharzy, którzy postanowili nadać tradycyjnej potrawie rekordowych wymiarów i pobić tym samym rekord Guinnessa na największą porcję jajecznicy!
Aktualny Rekord Guinnessa
Październik 2019
Największa jajecznica świata została przyrządzona 11 października 2019 roku przez Krajową Federację Hodowców Drobiu w Kolumbii (Federación Nacional de Avicultores de Colombia). Ogromna porcja przygotowana w Paque Principal de Soacha, w Cundinamarca ważyła aż 3 112 kg!
Podczas gdy większość krajów członkowskich Międzynarodowej Komisji ds. Jaj (IEC) wzięła udział w klasycznych obchodach Światowego Dnia Jaj, Kolumbia wyniosła celebrację na najwyższy poziom.
Do przygotowania rekordowej jajecznicy ponad 150 osób (praktykantów, instruktorów i szefów kuchni) zużyło 59 758 jaj, mleko, cebulę, czosnek i masło. Aby pobić dotychczasowy rekord, FENAVI we współpracy z lokalnymi organizacjami przygotowywała się do próby z ponad trzymiesięcznym wyprzedzeniem. Największym wyzwaniem było zamówienie i wykonanie specjalnej patelni, która pomieściłaby gigantyczną porcję. Na szczęście naczynie udało się stworzyć na czas — miało 12 m długości, 4 m szerokości, 70 cm wysokości i 20 cm głębokości.
Cały proces gotowania odbywał się pod czujnym okiem przedstawiciela Ministerstwa Zdrowia, który finalnie potwierdził, że gigantyczni danie nadaje się do spożycia. Gdy ogłoszono już oficjalny werdykt, jajecznica została rozdana bezpłatnie 15 000 Kolumbijczykom w dwóch lokalizacjach w mieście. Skorupki jaj zostały zachowane, aby po zmieleniu dodać je do kompostu, który zostanie wykorzystany do sadzenia drzew na obszarze wiejskim Soacha.
Poprzedni Rekord Guinnessa
Październik 2018
Poprzednimi rekordzistami w kategorii na największą porcję jajecznicy byli zdolni kucharze z Mauritiusu. 27 października 2018 roku przygotowali porcję o wadze ponad 2 ton. Rekordowa jajecznica ważyła aż 2 466 kilogramów.
Inicjatorem i pomysłodawcą akcji była firma Inicia Ltee — największy producent i dystrybutor jaj na Mauritiusie. Rocznie przedsiębiorstwo sprzedaje około 65 milionów jaj. Wybór kategorii związanej z przygotowywaniem dania z jajek, wydaje się zatem dość oczywisty.
Rekordowa jajecznica powstała według tradycyjnego przepisu i składała się oczywiście z jajek, 430 kg masła, 246 litrów mleka, 10 kg soli i 2 kg pieprzu. Przygotowanie ogromnej porcji zajęło kucharzom ponad dwie godziny. W jej sporządzeniu uczestniczyło ponad 250 osób. Do pobicia rekordu użyto specjalnie skonstruowanej patelni, która była w stanie pomieścić aż 35 000 jajek, które łącznie ważyły 2 070 kilogramów.
Samo gotowanie nie było proste. Wymagało umiejętnego zastosowania technik kulinarnych, które kucharze dopracowywali w trakcie próby bicia rekordu. Po dokonaniu oficjalnych pomiarów cała jajecznica została podzielona na 10 000 porcji i rozdana najbardziej potrzebującym mieszkańcom w ramach akcji prowadzonej przez Caritas.
Zobaczcie wideo, na którym dokładnie widać jak powstawała rekordowa jajecznica.
Lipiec 2014
W Polsce również padł jajeczny rekord Guinnessa! 26 lipca 2014 roku w Kartuzach w ramach Dnia Kultury Kaszubskiej przygotowano jajecznicę o wadze 1 566 kg!
Pomysłodawcą i głównym organizatorem przedsięwzięcia był Marek Leyk z Zakładu Pakowania Jaj „Mering” z Grzybna. Gotowanie miało miejsce na Rynku w Kartuzach, na którym zgromadziły się setki osób, by obserwować powstanie największej jajecznicy na świecie.
Przygotowaniem potrawy zajęło się dziesięciu kucharzy z Ośrodka Wczasów Zdrowotnych U Zbója, Karczmy u Philippa, Hotelu pod Orłem, Koziego Grodu oraz Cateringu Żołnowscy. Starannie gotowali przez dokładnie dwie godziny i 45 minut. Nad całym procesem czuwał szef kuchni Kazimierz Żołnowski.
Rekordowa potrawa składała się z 30 tysięcy jaj z chowu ściółkowego, 100 kg smalcu, 100 kg boczku, 20 kg szczypiorku oraz 50 litrów mleka. Wszystkie składniki wylądowały na gigantycznej patelni liczącej 24 m2. Po zakończeniu rekordu mieszkańcy Kartuz i goście miasta mieli okazję skosztować jajecznicy.
Organizator wydarzenia, Pan Marek Leyk zapowiada, że ma pomysły na bicie kolejnych rekordów. Na razie jednak nie zdradził jakich. Chce jednak zmienić lokalizację następnych imprez.
Jedno wiem na pewno, że nie będziemy bić kolejnego rekordu w Kartuzach. Miała być zabawa dla mieszkańców, a zrobiło się coś na kształt kampanii przedwyborczej. Kolejny rekord będę przygotowywał we własnym zakresie, bez współudziału samorządów
Aby rekordowa potrawa smakowała jeszcze lepiej, specjalnie na tę okazję upieczono gigantyczny chleb.
Ciekawostką jest też to, że podczas wydarzenia zorganizowano konkurs na zjedzenie największej porcji jajecznicy w ciągu 15 minut. Zwycięzcą okazał się gdańszczanin Michał, któremu udało się zjeść aż 1,5 kg potrawy! Dzięki temu wygrał 3-dniowy pobyt w SPA dla dwóch osób.