Najmniejszy ptak świata

Najmniejszy ptak

Waży zaledwie 4 gramy, jego serce uderza 1000 razy w ciągu jednej minuty, potrafi latać do tyłu, a jego skrzydła trzepocą z częstotliwością 200 razy w ciągu sekundy. O kim mowa? O najmniejszym gatunku ptaka na świecie – kolibrze.

Klasyfikacja

Koliber, z łac. Trochilidae, pochodzi z gromady ptaków. Należy do podgromady neornithes, nadrzędu neognatycznych, rzędu jerzykowych i do rodziny kolibrów. Istnieje aż 319 znanych gatunków kolibrów, z czego większość z nich zamieszkuje tereny zwrotnikowe obu Ameryk. Zasięg ich występowania sięga od południowej części Alaski, po południowy skraj Ameryki Południowej na Ziemi Ognistej.

Najmniejszy ptak świata

Jak żyje najmniejszy ptak świata?

Większą część swojego życia kolibry spędzają w powietrzu. Wobec tego, żywią się także w powietrzu – najczęściej nektarem kwiatów. Zanurzają swoje długie dzioby w kielichach kwiatów i spijają nektar. Poza tym, pełnią pośrednią funkcję w zapylaniu roślin, ponieważ podczas posiłków, pyłek kwiatowy często przylepia się do ich piór i lecąc do następnego kwiatu są w stanie przenieść go na sobie dalej.  Niektóre kolibry polują także na drobne owady. Są w stanie zjeść naprawdę dużo, nawet dwukrotnie więcej niż wynosi ich masa ciała.

Najmniejszy ptak

Kolibry słyną z tego, że potrafią wstrzymać lot i dosłownie zawisnąć w powietrzu. Poza tym, jako jedyne ptaki potrafią latać do tyłu. W nocy popadają w letarg, a temperatura ich ciała spada do wysokości temperatury otoczenia, w jakim akurat się znajdują. Mieszkaj w gniazdach, przypominających wyglądem plecione koszyki, a do ich zbudowania używają głównie źdźbeł trawy, mchów, a także pajęczych nici.

Kwiat koliber

Kolibry na czas zimy odbywają dalekie wędrówki do cieplejszych miejsc. Są w stanie przemierzyć dystanse nawet do 8 000 km i to w całkiem krótkim czasie. Jest to możliwe, ponieważ kolibry są nie tylko najmniejszymi ptakami na Ziemi, ale także najszybszymi.

Najmniejszy z najmniejszych

Wśród wszystkich rodzajów kolibrów, najmniejszy jest koliberek hawański. Zamieszkuje leśne obszary Kuby i jest gatunkiem niezwykle rzadkim. Całkowity zasięg jego występowania, szacowany jest na około 109 tys. km2. Długość jego ciała wynosi zaledwie 6,3 cm –  w tym 1,2 cm to długość dzioba, a 1,5 cm to długość ogona. Jedno skrzydło najmniejszego ptaka świata ma długość 2,9 cm. Jego upierzenie jest w niebiesko zielone i mocno połyskujące. Koliberek hawański waży zaledwie 1,6 – 1,9 grama.

Mały koliber

Żywi się roślinami endemicznie występującymi na Kubie, a podczas jednego dnia jest w stanie odwiedzić aż 1500 różnych kwiatów. Jego gniazdo jest wyjątkowo małe i przytulne – ma średnicę nie przekraczającą 3 cm.

Najstarszy bumerang
Najstarszy bumerang
Szybkie układanie kubków w wielu lokalizacjach – Rekord Guinnessa

Rekordy, które również Cię zainteresują:

Menu