24 lipca 2016 pan Artur Świerżewski, głowa firmy Galop Catering oraz ośrodka „U Artura”, zaprosił mieszkańców Zielonki koło Warszawy na próbę ustanowienia Rekordu Polski w kategorii „największa porcja flaków”.
Wydarzenie odbyło się w ramach imprezy otwierającej nową odsłonę budynku restauracyjno- hotelowego przy ulicy Piłsudskiego 62. Całość wydarzeń skupiła się wokół kultury Warszawy XX wieku oraz w szczególności czasów PRLu, a uroku przedsięwzięciu dodawały występy muzyczne instrumentalistów i piosenkarzy związanych ze stolicą i jej historią. Pieczę nad procesem przygotowywania flaków sprawował sam właściciel kompleksu „U Artura”, służył pomocą podczas pomiarów kotła i to on odebrał Certyfikat Pobicia Rekordu, niezwłocznie przekazując go w ręce swoich znakomitych kucharzy.
Po wielogodzinnych przygotowaniach, flaki po warszawsku były wreszcie gotowe. Objętość dania zweryfikował przybyły na wydarzenie reprezentant Biura Rekordów. Nowy rekord to 1300 litrów!
Smakoszami tej gigantycznej porcji zupy byli oczywiście zebrani mieszkańcy oraz widownia z innych pobliskich miasteczek. Nietrudno było jednak stwierdzić, że tak ogromna ilość potrawy nawet dla licznej grupy osób okazała się nie lada wyzwaniem.