Największa sałatka owocowa na świecie waży 8 ton i 690 kg. Przyrządzili ją pracownicy firmy Spar Österreichische Warenhandels-AG w Wiedniu 27 czerwca 2014 roku.
Poprzedni rekord Guinessa w tej samej kategorii wynosił 6 ton 936 kg, a ustanowili go pracownicy i uczniowie uniwersytetu w Amherst w stanie Massachusetts. Wydarzenie zorganizowano w ramach rozpoczęcia roku akademickiego, jako rodzaj smacznego powitania dla nowych i powracających studentów.
Obranie góry owoców, a także ich pokrojenie i pozbawienie pestek zajęło wolontariuszom około 4 godzin. Odpowiadające standardom kawałki wrzucano do basenu o średnicy 4,5 metra, a następnie wspólnymi siłami mieszano. W największej sałatce wykorzystano 227 litrów soku pomarańczowego oraz aż 150 rodzajów owoców, w tym:
- 20 rodzajów jabłek
- 5 rodzajów bananów
- 14 rodzajów jagód
- 3 rodzaje porzeczek
- 3 odmiany grejpfrutów
- 4 odmiany wiśni
- 10 odmian winogron
- 3 odmiany mango
- 19 odmian melona
- 10 odmian pomarańczy
- 3 odmiany papai
- 13 odmian brzoskwini
- 12 odmian gruszek
- 2 odmiany ananasa
- 9 rodzajów śliwek
- 3 rodzaje kiwi
Według wytycznych Rekordów Guinnessa, aby otrzymać oficjalny certyfikat, sałatka musiała być przyrządzona z minimum 5 składników, obranych i pociętych ręcznie. Wszystkie owoce musiały też być dodawane w odpowiednich proporcjach. Oczywisty dla wszystkich był także fakt, że sałatka musiała być jadalna.