
Ponad tysiąc miłośników sera, spełnienie wymogów biura Guinnessa i… dobra zabawa. Tak brzmi udany przepis na rekord Guinnessa w kategorii „Największa degustacja serów”. Zobacz, do kogo należy tytuł!
Aktualny rekord Guinnessa
Alpina Productos Alimenticios S.A.S BIC, 2025
25 maja 2025 roku w kolumbijskim Sopó firma Alpina Productos Alimenticios S.A.S BIC zapisała się w światowej bazie rekordów Guinnessa, organizując „Największą degustację serów” – z udziałem aż 1 126 osób. Wydarzenie nie tylko stało się popisem logistycznym i kulinarnym, ale także efektowną promocją różnorodności kolumbijskich serów.

W ramach próby każdy uczestnik musiał spróbować co najmniej trzech gatunków sera Alpina, produkowanych od 70 lat przez lokalnych mistrzów: dojrzałego Gruyere oddającego szwajcarskie korzenie założycieli, jubileuszowego sera Sopó oraz eksperymentalnego Argovia, będącego symbolem mariażu europejskich metod i kolumbijskiego mleka.

Rekordowy wieczór zorganizowano we współpracy z UniCentro, zapewniając serowy raj dla 1 126 osób. Każdy uczestnik miał własną kartę oceny produktu, by w pełni połączyć zabawę z elementem edukacyjnym – porównywano smaki, fakturę i zapach.

Alpina podkreśliła, że celem było budowanie lokalnej dumy oraz promocja kolumbijskich serów na globalną skalę.
Wasza pasja do sera oraz energia pozwoliły Kolumbii zapisać się w historii – teraz reszta świata może śmiało powiedzieć „queso”! – chwalił uczestników prezes firmy.
Zorganizowana przez Alpina degustacja pobiła poprzedni rekord Guinnessa z 2019 roku – wtedy w Wielkiej Brytanii w serowej imprezie uczestniczyło 928 osób. Kolumbijczycy z lekkim uśmiechem zakrzyknęli: „Nie ma to jak świętować po latynosku!”.

Podczas wydarzenia #CataDeQuesosMasGrandeDelMundo stał się jednym z najczęściej używanych hashtagów żywieniowych w Ameryce Południowej. Młode pokolenie przy okazji dowiedziało się, że prawdziwa „serowa fiesta” to nie tylko parmezan i gouda – to także wyzwanie logistyczne i okazja do integracji lokalnej społeczności.


















